Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Τέλος Μαΐου η πληρωμή αναδρομικών για παράλληλη ασφάλιση

Μετά από αδιανόητη καθυστέρηση, εκτιμάται ότι εντός του μήνα θα ξεκινήσει η πληρωμή των πρώτων δικαιούχων που είχαν ασφάλιση σε πάνω από ένα ταμεία. Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ για τις καταβολές. Ποιοι παίρνουν σειρά για το καλοκαίρι.

ΕΦΚΑ: Τέλος Μαΐου η πληρωμή αναδρομικών για παράλληλη ασφάλιση

Ελπίδες ότι μετά από ακόμη και 5 ή και περισσότερα χρόνια, ο ΕΦΚΑ θα εκδώσει εντός του Μαΐου τα αναδρομικά για την παράλληλη ασφάλιση, εκφράζουν οι υπηρεσίες του Φορέα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «πακέτα» αναδρομικών, που αναμένεται να λάβουν σταδιακά, από το τέλος Μαΐου και μετά, περισσότεροι από 60.000 συνταξιούχοι. Κάποιοι περιμένουν ακόμη κι από το καλοκαίρι του 2016 να ενεργοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ το κατάλληλο λογισμικό και να υπολογιστεί η προσαύξηση της σύνταξής τους.

Πλέον, έχουν περάσει -για κάποιους- περισσότερα από 5 χρόνια, με αποτέλεσμα το ύψος των αναδρομικών που δικαιούνται να είναι σημαντικά υψηλό. Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι αυτοί, που υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ήτοι στις 13 Μαΐου 2016, λαμβάνουν τη μία κύρια σύνταξή τους. Όμως, καθώς έχουν καταβάλει διπλές εισφορές, σε δύο ταμεία, δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξής τους. Από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιήσουν τις διπλές αυτές εισφορές, αφενός, για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, για να αυξήσουν τον χρόνο ασφάλισης και κατά συνέπεια η ανταποδοτική τους σύνταξη να υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Φορέα προς τρίτους, οι απονομές και πληρωμές θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μήνα από τις νέες αιτήσεις, ενώ μέσα στον Μάιο επίσης θα αρχίσουν να βγαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά. Οι πρώτες αυτές περιπτώσεις αφορούν όσους είχαν ασφαλιστεί σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και πήραν ήδη τη μία σύνταξη από το Ταμείο που θεμελίωσαν δικαίωμα (είτε ΙΚΑ είτε του ΟΑΕΕ). Στην πράξη, αυτοί αναμένουν να πληρωθούν την προσαύξηση με βάση τον χρόνο και τις εισφορές που κατέβαλαν παράλληλα στο δεύτερο Ταμείο (ΟΑΕΕ ή ΙΚΑ).

Εκτιμάται ότι κάθε μήνα θα μπαίνουν στις πληρωμές παράλληλης ασφάλισης και άλλες κατηγορίες με διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο-ΕΤΑΑ, ΔEΗ-ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κ.λπ. Στο υπουργείο Εργασίας μάλιστα έχουν θέσει ως οριστικό χρονοδιάγραμμα την πληρωμή των προσαυξήσεων που εκκρεμούν στις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης έως τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά είναι μεν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ, που αναμένεται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του, όμως δεν θεωρούνται πλέον «εκκρεμείς συντάξεις» καθώς εκτιμήθηκε ότι οι δικαιούχοι έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη.

Να σημειωθεί ότι για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2016 χορηγείται προσαύξηση σύνταξης υπολογισμένη με 0,075% για κάθε μία μονάδα έξτρα εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία, για όλα τα χρόνια. Από 1ης/1/2017 ο παράλληλος χρόνος υπολογίζεται ως ενιαίος στον ΕΦΚΑ και δεν δίδεται προσαύξηση, παρά μόνον αυτή που αντιστοιχεί στα παράλληλα χρόνια μέχρι το 2016. Όμως, ο συντάξιμος χρόνος μπορεί να αυξηθεί, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Σε δεύτερη φάση, αναμένεται και ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι παλαιοί (πριν τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι να λάβουν αναδρομικά το 1/5 της αύξησης που θα προκύψει, εφόσον βέβαια αύξηση που θα βγάλει ο επανυπολογισμός είναι πάνω από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν.

Το τελευταίο πακέτο αναδρομικών αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και αφορά περίπου άλλους 80.000 με 85.000 συνταξιούχους, όπως παλαιούς συνταξιούχους για τους οποίους υπήρχαν ελλιπή στοιχεία, νέους συνταξιούχους με λάθη στην οριστική απόφαση καθώς και νέους συνταξιούχους με προσωρινή σύνταξη και 30 και πλέον έτη ασφάλισης, στους οποίους πρέπει να συμπεριληφθούν προσαυξήσεις και αναδρομικά από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v