Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες χώρες απογειώνουν την κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ανακάμπτει σταδιακά η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα. Από ποιες αγορές καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019. Τη φόρα του Απριλίου διατηρεί και τον Μάιο το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο επίκεντρο ο συνεδριακός τουρισμός.

Ποιες χώρες απογειώνουν την κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με «μαγιά» τις ενθαρρυντικές επιδόσεις του Απριλίου έχει ξεκινήσει ο Μάιος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που δίνει το σήμα για ανάκτηση της θέση της Αθήνας ως ενός εκ των κορυφαίων προορισμών τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για τη φετινή τουριστική σεζόν υποδηλώνουν ότι η ελληνική πρωτεύουσα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα μπορούσαν να υπερβούν τα νούμερα του 2019, τουλάχιστον ως προς τις αφίξεις, με τις πρώτες 8 ημέρες του Μαΐου να συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ηδη, τον Απρίλιο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού θετικό πρόσημο ως προς τον αριθμό πτήσεων εσωτερικού, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

«Μέχρι τις αρχές του 2020, μέχρι τις αρχές της πανδημίας, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Η Αθήνα είχε αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, σε έναν city break all year round destination. Μετά ήρθε η πανδημία και αυτή ήταν η μεγαλύτερη κρίση που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα στον τουριστικό και αεροπορικό κλάδο. Περάσαμε δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Τον Απρίλιο είδαμε μία ανάκαμψη περίπου 92% στον αριθμό των πτήσεων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Ως προς την επιβατική κίνηση είχαμε μία ανάκαμψη της τάξης του 85% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019», τόνισε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το «8ο Travel Trade Athens».

Τη δυναμική του Απριλίου, μάλιστα, διατηρεί τουλάχιστον για τις πρώτες 8 ημέρες και ο Μάιος, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται στο μείον 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και τον αριθμό πτήσεων να βρίσκεται στο μείον 9% σε σχέση με το 2019. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις μεγάλες αγορές μας είναι θετικά. Βεβαίως και υπάρχουν στον ορίζοντα αρκετά σύννεφα. Με την Ουκρανία και τη γεωπολιτική κρίση έχουμε χάσει αγορές, όμως τα μηνύματα από άλλες μεγάλες αγορές είναι ιδιαίτερα θετικά», συμπλήρωσε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Ισχυρή ζήτηση

Ενδεικτική της ισχυρής ζήτησης που διαπιστώνεται για την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό είναι η αύξηση των προγραμματισμένων πτήσεων από κάποιες βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές. Συγκεκριμένα, από τις ΗΠΑ καταγράφεται άνοδος σε ποσοστό 60% ως προς τον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων σε σχέση με το 2019, ποσοστό που «μαρτυρά» ότι η αμερικανική αγορά θα είναι μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σημαντική αύξηση σημειώνεται για φέτος και από την Αυστρία, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει το 35%, ενώ μεγάλη είναι και η δυναμική από τη Μεγάλη Βρετανία, που βρίσκεται στο συν 13% και τη Γαλλία που είναι στο συν 11%. Στα επίπεδα του 2019 βρίσκεται ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για τη γερμανική αγορά, την κορυφαία για το 2021.

Συνολικά, το καλοκαίρι του 2022 στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα πραγματοποιηθούν 43 νέα δρομολόγια, η Αθήνα θα συνδεθεί με 8 νέους προορισμούς και για πρώτη φορά θα προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 6 νέες αεροπορικές εταιρείες.

Στη συνδεσιμότητα και τη δυναμική της Αθήνας ως προορισμού επενδύει σταθερά η Aegean, o μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, με ένα δίκτυο 116 απευθείας προορισμών σε 42 χώρες, 20 από τους οποίους είναι νέοι σε σχέση με την περασμένη χρονιά. «Οι επενδύσεις στο προϊόν της Αθήνας, με νέα μεγάλα ξενοδοχεία, boutique hotels, ανανεωμένα καταλύματα, εστιατόρια, χώρους πολιτισμού αλλά και νέα προϊόντα και εμπειρίες, συνεχίστηκαν και τα χρόνια της πανδημίας. Έτσι τη φετινή χρονιά, με τις προοπτικές να είναι θετικές, έχουμε να παρουσιάσουμε μια Αθήνα ακόμη ομορφότερη και πιο πλούσια σε εμπειρίες από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Αυτή τη συλλογική προσπάθεια πλαισιώνει και ενισχύει και η επένδυσή μας στο νέο Business Lounge της AEGEAN στην extra Schengen περιοχή του αεροδρομίου της Αθήνας, προσφέροντας στους επισκέπτες της Αγγλίας, της Αμερικής, του Καναδά, των Αραβικών χωρών αλλά και όλους όσοι ταξιδεύουν από και προς προορισμούς εκτός Ευρώπης μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας», επεσήμανε ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Αegean, η οποία έχει δρομολογήσει και το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της, με 22 επιπλέον συνολικά νέα αεροσκάφη A320 και A321 neo να εντάσσονται στον στόλο της το 2022 και το 2023, μειώνοντας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.

Την τιμητική τους, πάντως, ως προς τον τομέα της φιλοξενίας, φαίνεται ότι θα έχουν, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών, τα οποία καταγράφουν περισσότερες κρατήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αegean.

Εμφαση στον συνεδριακό τουρισμό

Στους δύο άξονες που βασίζεται το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), με απώτερο στόχο την ανάδειξη της Αθήνας ως ελκυστικού, προσβάσιμου και βιώσιμου προορισμού, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ Βαγγέλης Βλάχος, εστιάζοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της πόλης ως κορυφαίου προορισμού με έμφαση στον κλάδο των συνεδρίων και των συναντήσεων και στην προβολή και στην ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων, με πρωτοβουλίες προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Όπως επεσήμανε ο Β. Βλάχος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε συνέδρια και στις συναντήσεις από την ΕΑΤΑ, «όχι μόνο επειδή διασφαλίζεται η ομαλή ροή των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και επειδή το οικονομικό αποτύπωμα ενός συνέδρου είναι ίσως τετραπλάσιο από εκείνο ενός συνέδρου αναψυχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία».

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που ανέφερε, η Αθήνα το 2020, πριν την πανδημία, βρισκόταν στη 17η θέση ως συνεδριακός προορισμός παγκοσμίως και στη 12η θέση πανευρωπαϊκά. «Η ανοδική πορεία της πόλης διακόπηκε μόνο προσωρινά, κάτι που επιβεβαιώνει η πρόσφατη έρευνα της American Express Meetings and Events, που κατατάσσει την Αθήνα ως προορισμό για συνέδρια και συναντήσεις το 2022 στην 1η θέση στην Ευρώπη και στην 5η παγκοσμίως. Ο αθηναϊκός τουρισμός έχει υποφέρει. Οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά φαίνονται ιδιαίτερα ευοίωνες. Οι κρατήσεις των επόμενων μηνών φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά. Η οικονομία και η ανάπτυξη της πόλης φαίνεται ότι θα καταφέρουν να πάρουν ανάσα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε: «Η Αθήνα, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια -κι αυτό φαίνεται και από τις μετρήσεις- έχει αναδειχθεί σε προορισμό επιλογής για "city break", για επαγγελματικά ταξίδια, για επενδύσεις και για κινηματογραφικές παραγωγές. Τι θα έβλεπε ένας επισκέπτης εάν έκανε βόλτα στην Αθήνα, προχθές Κυριακή; Θα έβλεπε μία πόλη σε μετάβαση. Μία πόλη η οποία αλλάζει. Αλλάζει πολύ, λίγο-λίγο. Μία πόλη, η οποία έχει ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη της οικονομικής κρίσης και η οποία τώρα αγωνίζεται να επανιδρύσει -όσο γίνεται πιο γρήγορα- υπηρεσίες και ταυτόχρονα να επενδύσει στις υποδομές της. Πάνω από όλα θα έβλεπε μία πόλη ζωντανή. Μια πόλη δημιουργική. Μια πόλη η οποία θέλει να ζήσει τη ζωή της». Μάλιστα, αναφερόμενος στα έργα που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο σε διάφορες περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας, τόνισε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική στοχεύει στην ανάδειξη νέων προορισμών για τους επισκέπτες της πόλης, στη «διεύρυνση της Αθήνας πέρα από το ιστορικό της κέντρο, που είναι η πύλη προς το εξωτερικό και την παγκοσμιοποίηση».

Το Travel Trade Athens είναι μία διοργάνωση-θεσμός του Δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τουριστικών Πρακτόρων (ΕΤΟΑ). Στο 8ο Travel Trade συμμετέχουν περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι ξένων εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού και των εκδηλώσεων και αντίστοιχα 90 ελληνικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v