Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για το 2022

Η ανάρτηση γίνεται σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες. Σε 10 δόσεις η εξόφληση του ενιαίου φόρου ακινήτων, με την πρώτη δόση έως τα τέλη Μαΐου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για το 2022

Ξεκίνησε η ανάρτηση των 7,3 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών στο Taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή που άνοιγε τον δρόμο για την πληρωμή της πρωτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Μαΐου.

Η τροπολογία ορίζει ότι κάθε μια από τις έως δεκα μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα.

Διαφορετικά η καταβολή της γίνεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα ενώ η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Όπως είχε μεταδόσει νωρίτερα το Euro2day.gr, νέου τύπου ραβασάκια στα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μια πιο ευκρινή αποτύπωση της περιουσιακής τους κατάστασης, με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες, θα αναρτήσει η ΑΑΔΕ.

Η μορφή των εκκαθαριστικών έχει εκσυγχρονιστεί και με το νέο έντυπο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να μετρήσουν στην πράξη κέρδη και ζημίες μετά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τη νέα μείωση κατά 340 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση φέρνει φέτος μικρές ή και μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πλήρης αλήθεια για το μέγεθος της ελάφρυνσης ή της επιβάρυνσης θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό, στον βαθμό όπου η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου δεν έχει μεταβληθεί.

Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και ο κύριος φόρος, η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και βέβαια το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Σε ειδικό πλαίσιο θα φαίνεται το ημερολόγιο πληρωμής των δόσεων με τις προθεσμίες και τα ποσά της οφειλής ανά μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί άμεσα στη Βουλή τροπολογία, ώστε η πρώτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου. Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.

Ο φόρος επρόκειτο αρχικά να βεβαιωθεί μέσα στον Απρίλιο, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και προκειμένου να παραμείνει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης στο τέλος Μαΐου, απαιτείται διάταξη νόμου. Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί περιθώριο πληρωμής της πρώτης και δεύτερης δόσης χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος Ιουνίου. Η τελευταία από τις δέκα δόσεις καταβάλλεται έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή. Αντίθετα περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο, με τους μισούς από αυτούς να έχουν αισθητά πιο βαρύ λογαριασμό, μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Για την έκδοση των εκκαθαριστικών απαιτούνται μόλις έξι βήματα:

  1. Είσοδος στην αρχική σελίδα myAADE.
  2. Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  3. Κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  4. Κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  5. Είσοδος στη σελίδα με τους κωδικούς Taxisnet.
  6. Επιλογή έτους 2022 και έκδοση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022.

 * Δείτε ολόκληρη την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και το υπόδειγμα του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 20222 στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v