Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλη ασφάλιση: Σε αναμονή για αναδρομικά-προσαυξήσεις 50.000 συνταξιούχοι

Δεν έχει ακόμη παραδοθεί το απαιτούμενο λογισμικό. Ποιοι δικαιούχοι που έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη αναμένουν ακόμη και 72 μήνες την προσαύξηση. Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή καταβολή τους.

Παράλληλη ασφάλιση: Σε αναμονή για αναδρομικά-προσαυξήσεις 50.000 συνταξιούχοι

Άγνωστο παραμένει το πότε θα πληρωθούν τις προσαυξήσεις των συντάξεών τους και τα αναδρομικά, πάνω από 50.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, καθώς παρά τις αρχικές δηλώσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, τα ποσά δεν θα καταβληθούν στο τέλος Μαΐου. Η αναμονή σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει πλέον ακόμη και τους 72 μήνες, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα συνολικά ποσά μπορεί και να ξεπερνούν το ποσό των περίπου 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται για τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απαραίτητο λογισμικό για να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και στη συνέχεια να αποδοθούν οι προσαυξήσεις, θα παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία τις επόμενες 20 ημέρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι πρώτες πληρωμές να γίνουν εντός του Ιουνίου, θα αφορούν όμως -εφόσον αυτό συμβεί- νέες συντάξεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, λόγω και της πολυπλοκότητας του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού μας συστήματος, όμως η αναμονή των συνταξιούχων είναι τεράστια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν τους 70 με 72 μήνες…

Πρόκειται για όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός, για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
  • στη δεύτερη, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Μάλιστα, πλέον, η εκκρεμότητά τους δεν υπολογίζεται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αν και στην ουσία πρόκειται για μέρος της σύνταξής τους που δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΦΚΑ.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία εκτιμώνται σε περίπου 60.000 και δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ποσά που οφείλει ο ΕΦΚΑ από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και μετά.

Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός της προσαύξησης για την παράλληλη ασφάλιση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Εργασίας, αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά.

Οι πληρωμές, σε κάθε περίπτωση και όταν αυτές ξεκινήσουν, θα γίνουν σταδιακά και όχι ταυτόχρονα σε όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Να σημειωθεί επίσης ότι όσοι καταθέτουν εφεξής αίτηση για σύνταξη και έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης, έχουν τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης (όπως και οι άλλοι ασφαλισμένοι).

Εντός του επόμενου 3μήνου, εκτιμούν από τον ΕΦΚΑ ότι θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα αναδρομικά ποσά, που αφορούν περίπου 40.000 περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί «δύσκολες», έχουν ελλείψεις ή και απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από τους ασφαλισμένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v