Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκρέκας: Τι προβλέπει ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος

Πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι της κλιματικά ουδέτερης οικονομίας και τι σημαίνει αυτό για νέες επενδύσεις και ενεργειακό κόστος. Τι υποστήριξε ο υπουργός παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Σκρέκας: Τι προβλέπει ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος

Τους βασικούς άξονες του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου παρουσίασε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί, επισήμανε, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιταχύνει τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με τη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οπως πρόσθεσε, θα συμβάλει στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης, στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και στην προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης, της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, οι οποίοι τα επόμενα έτη θα είναι καθοριστικοί για την ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας και της Ευρώπης. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα θωρακίσουν τη χώρα από μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή που μαίνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μιλώντας για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ο υπουργός είπε ότι η σύνδεση νέων έργων το 2021 διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019. «Για κάθε 1.000 MW νέων έργων που συνδέονται στο δίκτυο, εξοικονομούμε 200 με 250 εκατ. ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου», επισήμανε. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που έχει ξεκινήσει την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προκειμένου να συμπεριλάβει τους νέους στόχους του Fit for 55 και του REPowerEU για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Το σχέδιο νόμου για τον πρώτο κλιματικό νόμο στην ιστορία της χώρας θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v