Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απλήρωτους λογαριασμούς αφήνουν οκτώ στους 10 Ελληνες

9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε μια έκτακτη δαπάνη των 500 ευρώ. Χρησιμοποιούν λιγότερο το όχημά τους πάνω από οκτώ στους 10 λόγω βενζίνης.

Απλήρωτους λογαριασμούς αφήνουν οκτώ στους 10 Ελληνες

Πολύ σημαντικά ευρήματα για το προφίλ του μέσου ελληνικού νοικοκυριού αναδύονται από τη μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της politic.gr.

Ειδικότερα, η μέση ελληνική οικογένεια αποτελείται από 3 άτομα και κατοικεί σε 94 τ.μ. Από τους 3, δουλεύει 1,5 άτομο και το νοικοκυριό συντηρείται με 2.427 ευρώ τον μήνα. Αυτό μεταφράζεται στο ότι σε κάθε άτομο αναλογούν 800 ευρώ μηνιαίως.

Οι δαπάνες για κάθε μήνα είναι εμφανώς αυξημένες:

Καύσιμα: 209 ευρώ
Ρεύμα: 444 ευρώ
Αέριο: 330 ευρώ
Ψώνια: 508 ευρώ

Συνεπώς, το μηνιαίο εισόδημα των 2.427 ευρώ συρρικνώνεται στα 936 ευρώ για τα τρία άτομα του νοικοκυριού.

Η οικονομική δυσπραγία αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι 8 στους 10 αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς, με αυτούς σε εφορία, ρεύμα και νερό να καταγράφονται πρώτοι στη λίστα.

Το τέλος της αποταμίευσης

Δεδομένων των υψηλών τιμών και των χαμηλών αποδοχών, για τη συντριπτική πλειοψηφία η αποταμίευση δεν είναι καν επιλογή. Εννιά στους δέκα λένε ότι δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, κάτι που σημαίνει ότι όλο το εισόδημα διοχετεύεται στους λογαριασμούς και στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σχεδόν 9 στους 10 παραδέχονται ότι δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν σε μια έκτακτη δαπάνη των 500 ευρώ.

H ακρίβεια αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες

Τα απανωτά κύματα ακρίβειας φαίνεται ότι αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς σχεδόν 8 στους 10 λένε ότι έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες εξαιτίας της ακρίβειας.

Αντίστοιχα, το ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων αναγκάζει πάνω από 8 στους 10 να χρησιμοποιούν λιγότερο το όχημά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v