Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονιμοποιούνται οι μειώσεις σε εισφορές, φόρο αλληλεγγύης

Θετική η αξιολόγηση της Κομισιόν στη 14η Έκθεση για την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την εκταμίευση της «ορφανής δόσης» των 750 εκατ. ευρώ.

Μονιμοποιούνται οι μειώσεις σε εισφορές, φόρο αλληλεγγύης

«Σφραγίδα» στην πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την εισφορά αλληλεγγύης βάζει η Κομισιόν με τη 14η μεταμνημονιακή έκθεση, η οποία σηματοδοτεί το τελευταίο μίλι έως την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κόντρα στις προκλήσεις από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι ελληνικές αρχές παραμένουν δεσμευμένες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Με σειρά εκκρεμοτήτων που παραμένουν στο σκηνικό και αφορούν τα ληξιπρόθεσμα, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας φαίνεται πως θα λειτουργήσουν ως «οδηγός» για την εκταμίευση της «ορφανής» δόσης των περίπου 750 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2019, όταν λόγω εκλογών αναβλήθηκε μια αξιολόγηση.

Στη σημερινή έκθεση, οι θεσμοί διαπιστώνουν πως η ανάκαμψη παραμένει ισχυρή και το 2022 στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο. Επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,1% το 2023, με βασικό οδηγό τις επενδύσεις και σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να μονιμοποιήσει τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης «ενισχύοντας την ανάπτυξη».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Η Επιτροπή δημοσίευσε τη δέκατη τέταρτη έκθεση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας που ενεργοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2018.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αρχές έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης και συμφώνησαν για την επέκταση της εντολής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνει η Κομισιόν.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του κτηματολογίου, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος, επισημαίνεται.

Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.

Υπερβολικές ανισορροπίες

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή αξιολόγησε την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών για τα 12 κράτη-μέλη.

Η Ιρλανδία και η Κροατία δεν αντιμετωπίζουν πλέον ανισορροπίες. Τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Κροατία, οι δείκτες χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών και συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρή πτωτική δυναμική.

Επτά κράτη-μέλη (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες. Τρία κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.

Σταϊκούρας: Ανοίγει οδρόμος για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Πρόκειται για Έκθεση-ορόσημο για τη χώρα, αφού ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει – μόνη στην Ευρώπη – το 2018», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Οπως αναφέρει, «δρομολογείται, συνεπώς, η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για την οποία η Κυβέρνηση εργάζεται επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.

Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η Έκθεση – η 10η διαδοχική θετική Έκθεση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία – τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της – παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις – κυρίως – της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης.

Η εξέλιξη αυτή είναι καρπός και αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας όλων μας, πολιτών και πολιτείας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά, λειτουργώντας με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες της πατρίδας μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα – ολόπλευρα – πιο ισχυρή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v