Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Microsoft: Νέο χρονοδιάγραμμα για τα τρία data centers στην Αττική

Ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εξαγοράς των εκτάσεων που θα στεγάσει τα τρία data centers και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης αδειών, η οποία είναι χρονοβόρα. Θα απαιτηθούν δύο με τρία χρόνια για να τεθούν σε  πλήρη λειτουργία.

Microsoft: Νέο χρονοδιάγραμμα για τα τρία data centers στην Αττική

Προχωρά η επένδυση της Microsoft για την ανάπτυξη τριών data centers, η οποία ωστόσο θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, μεταθέτοντας ουσιαστικά την πλήρη λειτουργία τους από το 2023 στις αρχές του 2025.

Όπως ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά των τριών εκτάσεων στην Ανατολική Αττική (στις περιοχές Σπατών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου) όπου θα αναπτυχθούν τα τρία data centers και έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των αδειών, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή τους, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Όπως αποκάλυψε, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Microsoft για την ενημέρωση των συνεργατών της αναφορικά με το πρόγραμμα ψηφιακής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης,  η διαδικασία έκδοσης αδειών οικοδόμησης αναμένεται να πάρει αρκετούς μήνες, ίσως και ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει χαρακτηριστεί «στρατηγική», κάτι που σημαίνει επίσπευση τέτοιων διαδικασιών.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στόχος της Microsoft είναι η μεγάλη αυτή επένδυση να γίνει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο καθώς οι συγκυρίες -τόσο διεθνώς με την πανδημία και τον πόλεμο όσο και στο εσωτερικό της χώρας με τον πληθωρισμό- θα αυξήσει τις επενδύσεις  σε τεχνολογία. «Η τεχνολογία δεν φρενάρει. Το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την προκήρυξη μεγάλων ψηφιακών έργων ενώ και οι επιχειρήσεις παγκοσμίως ξεκινούν τέτοιες επενδύσεις για καλύτερη απόδοση. Θεωρούμε ότι τα 3 data centers θα έχουν ολοκληρωθεί ώστε να παρέχουν πλήρης κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για υποδομές και υπηρεσίες Cloud.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση για τη στρατηγική επένδυση της Microsoft μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της εταιρείας, στην οποία από πλευράς του αμερικανικού ομίλου συμμετείχε ο Senior Director of Global DC Land Development, κ. Aaron Bilyeu. Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών για να μπει σε τροχιά η εμβληματική επένδυση της Microsoft, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού και τεχνολογίας παγκοσμίως. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η έγκριση της επένδυσης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού περί το 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας, ενώ φορέας υλοποίησής της είναι η Microsoft Operations Hellas, θυγατρική της Microsoft Corporation.

Τα data centers της Microsoft

Σημειώνεται πως η Microsoft δρομολογεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού hub από data centers στη χώρα μας, που θα απαρτίζουν το «Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud)». Στον φάκελο της επένδυσης σημειώνεται πως «τα τρία Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης».

Η Microsoft έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα από το 1992, ενώ λειτουργεί παγκοσμίως περίπου 200 Data Centers, σε 34 χώρες, συνδεόμενα μεταξύ τους με περισσότερα από 165.000 μίλια υποθαλάσσιων, χερσαίων και εντός μητροπολιτικών περιοχών οπτικών ινών. Το Microsoft Cloud ήδη εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα δισ. πελάτες και 20 εκατ. εταιρείες ανά τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v