Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Στόχος η δημοσιονομική ουδετερότητα το 2023

Παρά την πρόταση για παράταση της ρήτρας διαφυγής για ακόμα έναν χρόνο, το σήμα είναι σαφές για τις χώρες της ευρωζώνης: Τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα, ειδικά στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος.

Eurogroup: Στόχος η δημοσιονομική ουδετερότητα το 2023

Θα υπάρχει αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη από τις εξελίξεις, παραδέχτηκε ο Πασκάλ Ντόναχιου, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ανάγκη να υπάρξει ευελιξία δικαιολογεί την απόφαση της Κομισιόν να διατηρήσει για ακόμα έναν χρόνο τη ρήτρα διαφυγής, επεσήμανε. Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει ότι η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τον στόχο της σταδιακής μετατροπής της δημοσιονομικής πολιτικής από υποστηρικτική φέτος σε ουδέτερη την επόμενη χρονιά.

Τον Ιούλιο θα υπάρξει μια δήλωση του Eurogroup αναφορικά με τη δημοσιονομική στάση για την επόμενη χρονιά, γνωστοποίησε.

Από την πλευρά του, ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι οι οικονομίες απέχουν πολύ από την κανονικότητα και για τον λόγο αυτό επεκτάθηκε η ρήτρα διαφυγής και την επόμενη χρονιά. Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν γρήγορα αν απαιτηθεί από τη συγκυρία, σημείωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν προτείνουμε ένα «δωρεάν δημοσιονομικό ταξίδι». Οι χώρες πρέπει να συνδυάσουν επενδύσεις με έλεγχο στις δαπάνες, «ειδικά οι χώρες με υψηλό χρέος», όπως προσέθεσε επιβεβαιώνοντας όσα μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι χώρες να περάσουν από τα οριζόντια μέτρα σε στοχευμένες δράσεις για στήριξη των αδύναμων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Ο επίτροπος Οικονομίας, μάλιστα, αναφερόμενος στο τι ακριβώς θα ισχύει το 2023 εξήγησε ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με «πιο περιορισμένη και στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη». Η ρήτρα παραμένει σταθερή, αλλά το περιβάλλον αλλάζει, σημείωσε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κομισιόν να επέμβει αν διαπιστωθούν μεγάλες αποκλίσεις.

Αναφορικά με το στέλεχος που θα αντικαταστήσει τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, υπάρχουν τρεις υποψήφιοι και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στις 16 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του δ.σ. του ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v