Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουριστική σεζόν πολλών ταχυτήτων, ποιες περιοχές προηγούνται

Ισχυρή ζήτηση καταγράφουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη. Πιο υποτονικός ο ρυθμός των κρατήσεων σε Επτάνησα και ηπειρωτική Ελλάδα. Οι προβλέψεις και οι αστάθμητοι παράγοντες.

Τουριστική σεζόν πολλών ταχυτήτων, ποιες περιοχές προηγούνται

Διαφορετικές ταχύτητες ανά προορισμό καταγράφει η τουριστική ζήτηση ενόψει της περιόδου αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία να διατηρούν και φέτος στο προσκήνιο τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σε μία χρονιά επιβίωσης όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τελικά σε επίπεδα αντίστοιχα ή και ανώτερα εκείνων του 2019, ωστόσο, ο «αστερίσκος» ως προς τα κέρδη των τουριστικών επιχειρήσεων παραμένει, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους, παρά το γεγονός ότι ο στόχος για έσοδα 15 δισ. ευρώ θεωρείται κάτι παραπάνω από εφικτός.

Οι επιχειρηματίες τοποθετούν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, στο 25%-30%, ποσοστό που θα «ροκανίσει» τελικά τα έσοδα από τα ταμεία των ξενοδοχείων. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία που λειτουργούν με συμβόλαια παραμένουν στα επίπεδα του 2019 και μόνο στις μεμονωμένες κρατήσεις οι τιμές εμφανίζουν αύξηση 10%-15%. 

Μάλιστα, αν και το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό, με τη χώρα μας να φαίνεται ότι θα «κεφαλαιοποιήσει» και φέτος το καλό προφίλ της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις κρατήσεις.

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των τουριστών, η Κρήτη ακολουθεί καταγράφοντας υψηλές ταχύτητες και τα Επτάνησα μαζί με τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας έπονται, σημειώνοντας χαμηλότερους ρυθμούς κρατήσεων. Ισχυρή είναι η ζήτηση που διαπιστώνεται από τη βρετανική αγορά, η οποία φαίνεται ότι… εκτοπίζει από την πρώτη θέση τη γερμανική, ως δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας, ενώ μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται επίσης από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι γαλαντόμοι Αμερικανοί εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν σημαντική τονωτική ένεση για τα έσοδα, αυξάνοντας τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη, ωστόσο, σε «λήθαργο» παραμένουν για την ώρα οι Πολωνοί, οι οποίοι εμφανίζονται πιο διστακτικοί για διακοπές, εξαιτίας του πολέμου στη γειτονική τους Ουκρανία, με τους tour operators που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά να μεταφέρουν τα προγράμματά τους για τον Ιούνιο.

Η εικόνα στους δημοφιλείς προορισμούς

Την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των τουριστών έχουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία ήδη έχουν ανεβάσει ταχύτητες. Η Μύκονος και η Σαντορίνη κινούνται σε ρυθμούς 2019, δεδομένου ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 75% για τον Μάιο. Ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι ενδείξεις για το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, με τις κρατήσεις να αντιστοιχούν σε πληρότητα που υπερβαίνει το 80%-90% και τις εκτιμήσεις για τα έσοδα να παραπέμπουν σε νούμερα υψηλότερα από εκείνα του 2019. Οι ΗΠΑ αποτελούν την πρώτη πηγή τουριστών για τη Σαντορίνη, ενώ τη δυναμική της δείχνει φέτος και η βρετανική αγορά, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς να ακολουθούν. 

Σε ρυθμούς προ πανδημίας επανέρχεται η Κως, με τα νούμερα που καταγράφονται στο νησί να προσεγγίζουν το «κανονικό» 2019 και τη ζήτηση να ενισχύεται όσο πλησιάζει η περίοδος αιχμής. Οι ενδείξεις στο νησί του Ιπποκράτη προεξοφλούν ένα «δυνατό» δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, κατά το οποίο τα ξενοδοχεία θα γεμίσουν με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. 

Μεγάλη ζήτηση διαπιστώνεται και για τη Νάξο, όπου η πληρότητα για τον Ιούνιο διαμορφώνεται στο 65% και για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου προσεγγίζει βάσει των κρατήσεων το 80%. Κινητικότητα παρατηρείται και για τον Σεπτέμβριο, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να εκτιμάται ότι θα είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα στο κυκλαδίτικο νησί. Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Ιταλοί θα δώσουν κατά βάση το παρών στη Νάξο, σε μία σεζόν που ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα θα υπολείπεται των αντίστοιχων μεγεθών του 2019. 

Σε πρώτο πλάνο στα ταξιδιωτικά σχέδια των τουριστών βρίσκεται και η Κρήτη, με αιχμή το Ηράκλειο και τα Χανιά. Οι αφίξεις του Μαΐου προσεγγίζουν εκείνες του 2019 στο Ηράκλειο, τη στιγμή που η πληρότητα διαμορφώνεται πέριξ του 65%-70%. Σε επίπεδα υψηλότερα, άνω του 80%, κινείται το αντίστοιχο ποσοστό για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, ενώ πολύ δυναμικά έχει μπει στο παιχνίδι των κρατήσεων και ο Σεπτέμβριος, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου να κυμαίνεται στο 70%. Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι έχουν ήδη προσγειωθεί στην πόλη, με την πολωνική αγορά να εμφανίζεται για την ώρα μουδιασμένη.

Διαφορετική είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα Επτάνησα, με την Κέρκυρα να ξεχωρίζει ελαφρώς, καταγράφοντας μέχρι στιγμής καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Ο Μάιος ολοκληρώνεται με τα ξενοδοχεία στο νησί των Φαιάκων να σημειώνουν πληρότητα 60%-70%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ιούνιο διαμορφώνεται στο 70% για την ώρα, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκτιμάται ότι θα αλλάξουν την εικόνα στην Κέρκυρα, καθώς η πανδημία, ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις συνθέτουν ένα μίγμα που δρα αποτρεπτικά για τα σχέδια των ταξιδιωτών. Η βρετανική αγορά, από την οποία εξαρτάται διαχρονικά σε μεγάλο βαθμό η Κέρκυρα, θα είναι εκείνη που θα σώσει την παρτίδα, ενώ δυναμική επιδεικνύουν επίσης Γερμανοί και Γάλλοι. Το ερώτημα παραμένει στην πολωνική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούσε την τρίτη-τέταρτη πηγή εισερχόμενων ταξιδιωτών για το νησί του Ιουνίου. 

Η πολωνική αγορά θα καθορίσει τις ισορροπίες και στη Ζάκυνθο, δεδομένου ότι πέρυσι ήταν η μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για το νησί του Ιονίου. Για την ώρα, τα προγράμματα από τη συγκεκριμένη αγορά έχουν μετατεθεί για το διάστημα μετά τις 20 Ιουνίου. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου για τον Ιούνιο διαμορφώνεται στο 60%-70%, ενώ πιο υποτονικός είναι ο ρυθμός των κρατήσεων για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το οποίο θα καθοριστεί εν πολλοίς και από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Με πολλαπλές ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις στην ηπειρωτική χώρα. Ανομοιογενής είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, η οποία βέβαια φέτος κάνει μεγάλο άνοιγμα σε νέες αγορές, με απευθείας πτήσεις από και προς μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Προορισμοί όπως η Κυλλήνη και το Λουτράκι, που είχαν μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά, όπως επίσης η Λακωνία και η νότια Αργολίδα καταγράφουν περιορισμένη κινητικότητα, με τη μέση πληρότητα να μην ξεπερνά το 50%. Την ίδια στιγμή, άλλοι προορισμοί, όπως η Μονεμβασιά από τη Λακωνία, τα παράλια της Αρκαδίας, με αιχμή τη νότια Κυνουρία, και η Μεσσηνία, σημειώνουν πληρότητα που για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου κινείται άνω του 70%, καλλιεργώντας προσδοκίες για καλύτερα νούμερα.

Αισθητή είναι, την ίδια στιγμή, για τους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Χαλκιδική, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα, η απουσία των 100.000 περίπου Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών, ενώ «συρρικνωμένη» θα είναι η σεζόν για τους ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια, καθώς ο Μάιος, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, είναι χαμένος. Οι κρατήσεις από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία παρουσιάζουν μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία και δευτερευόντως στην αύξηση του κόστους μεταφοράς, ενώ αργά μέσα στον Ιούνιο, θα μπουν στο «παιχνίδι» και οι Πολωνοί. Δυναμική εμφανίζουν για την ώρα κυρίως η βρετανική αγορά και η γερμανική, με τα ξενοδοχεία 5 αστέρων να είναι εκείνα που καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις. Συνολικά, το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου η πληρότητα διαμορφώνεται μεταξύ 50%-70%, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων.

Οι πληρότητες του Μαΐου

Με ελαφρώς βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες -πέρα από τις περιόδους του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, που κράτησαν ψηλά τα νούμερα για τις 12μηνης λειτουργίας μονάδες- κινήθηκε το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου για τα ελληνικά ξενοδοχεία ως προς τις πληρότητες. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 70% περίπου του συνολικού δυναμικού της χώρας, την εβδομάδα από 2 έως 8 Μαΐου διαμορφώθηκε στο 42,4%, με τη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου να ανέρχεται στα 76 ευρώ. Αντίστοιχα, την εβδομάδα από 9 έως 15 Μαΐου, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία, συνεχούς και εποχικής λειτουργίας, διαμορφώθηκε στο 47,5% και η μέση τιμή ανά διαθέσιμο δωμάτιο ανήλθε στα 79 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v