Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο τουριστών από άλλες ηπείρους μπήκε η Ελλάδα

Η χώρα μας καταλαμβάνει μία θέση στη 10άδα των αγαπημένων ευρωπαϊκών προορισμών Βραζιλιάνων, Καναδών, Αμερικανών και Γιαπωνέζων ταξιδιωτών, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ταξιδιών Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Στο στόχαστρο τουριστών από άλλες ηπείρους μπήκε η Ελλάδα

Μία θέση στο top 10 των πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, η Βραζιλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, καταλαμβάνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ταξιδιών Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC), παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για την Ευρώπη ως προορισμό, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της υγειονομικής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, παραμένει στα προ πανδημίας επίπεδα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για διακοπές για Βραζιλιάνους, Καναδούς, Αμερικανούς και Γιαπωνέζους ταξιδιώτες.

Η Ελλάδα μοιράζεται με την Ελβετία την πέμπτη θέση στη λίστα των αγαπημένων προορισμών μακρινών αποστάσεων των Βραζιλιάνων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του 13% των ταξιδιωτών από τη χώρα της λατινικής Αμερικής, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους για το φετινό καλοκαίρι. Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, καταλαμβάνει μία θέση στο top 5 των δημοφιλέστερων προορισμών των Καναδών, μαζί με την Αυστρία, συγκεντρώνοντας η καθεμιά το 12% του ενδιαφέροντος των τουριστών. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Καναδών βρίσκεται η Γαλλία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία με την Ισπανία που μοιράζονται την τέταρτη θέση.

Την προτίμησή τους στην Ελλάδα δείχνουν και οι Ιάπωνες, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ένατη στη σχετική λίστα μαζί με τη Νορβηγία και τη Σουηδία (5%). Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δυναμική της Ελλάδας στην αμερικανική αγορά αποτυπώνεται ήδη στις αφίξεις των ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά στην πρώτα 10άδα των κορυφαίων για τους Αμερικανούς προορισμών. Συγκεκριμένα, η χώρα μας καταλαμβάνει την έβδομη θέση με ποσοστό 12% και στις πρώτες θέσεις βρίσκονται Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Αυστρία.

Βέβαια, η Ελλάδα είναι απούσα από το top 10 των αγαπημένων προορισμών των Κινέζων τουριστών, με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών της ασιατικής χώρας.

Σταδιακή ανάκαμψη

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται, την ίδια στιγμή, ο κλάδος των αερομεταφορών παγκοσμίως, με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization - ICAO) να «μαρτυρούν» για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου αύξηση κατά 65% του αριθμού των επιβατών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ανοδικά σε ποσοστό 30% συγκριτικά με πέρυσι κινήθηκε και ο αριθμός των πτήσεων, ενώ στο συν 32% διαμορφώθηκε και η διαθεσιμότητα των προσφερόμενων από τις αεροπορικές εταιρείες θέσεων.

Ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης καταγράφουν η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική, η Λατινική Αμερική/Καραϊβική, η Μέση Ανατολή και η νοτιοδυτική Ασία. Εξ ου και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022 η διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων θα έχει προσεγγίσει ή και υπερβεί τα αντίστοιχα νούμερα του 2019.

Πιο αργούς ρυθμούς ακολουθεί η ανάκαμψη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Αφρική, με τις προβλέψεις για πλήρη επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα να δείχνουν για τη μεν Ασία-Ειρηνικό τη διετία 2023-2024, για τη δε Αφρική τη διετία 2024-2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v