Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία με Σαουδική Αραβία για καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων

Την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για το έργο East to Med data Corridor σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι. Μέχρι τέλη Ιουλίου η τελική συμφωνία. Ποιες εταιρείες μετέχουν στο εγχείρημα.

Συμφωνία με Σαουδική Αραβία για καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων

Το «East to Med data Corridor» (έργο EMC) είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Το έργο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Του έργου ηγούνται από την πλευρά της ΣΑ το MENA HUB, που ανήκει στη stc και από την ελληνική πλευρά, η εταιρεία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων.

Σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CyTA Ανδρέας Νεοκλέους και η Εκτελεστική Διευθύντρια του TTSA Αλέξανδρος Σίνκα, μονόγραψαν τους βασικούς όρους της Συμφωνίας (Heads of Terms) όσον αφορά τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022 και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται για το 4ο τρίμηνο του 2025.

Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του σημαντικού και φιλόδοξου αυτού έργου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v