Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ποιοι τάχθηκαν υπέρ των αγωγών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ

Σήμερα η απόφαση που θα κρίνει αν θα μπορούν να γίνουν διακοπές ρεύματος το επόμενο διάστημα. Το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Αρειο Πάγο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ποιοι τάχθηκαν υπέρ των αγωγών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ

Η ευρύτατη συμμετοχή επαγγελματιών και πολιτών, που πλαισίωσαν τις οργανώσεις καταναλωτών, ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ, χθες, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καταδεικνύει τον «βραχνά» που συνεπάγεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Ως και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕH, Γιώργος Αδαμίδης έκανε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συλλογικών αγωγών και των ασφαλιστικών μέτρων των δύο οργανώσεων.

Ίσως, η πιο συγκινητική παρουσία θεωρείται αυτή ενός ιερωμένου, που ήρθε από τη Λευκάδα, εκ μέρους του τοπικού Οίκου Ευγηρίας, που καλείται να πληρώσει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 3.700 ευρώ.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συλλογικών αγωγών της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ πραγματοποίησαν, εκτός από τον κ. Αδαμίδη, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, Αθηνών και Πειραιώς, η ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), ο Σύλλογος Εστιατορίων Πάτρας, καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Συνεπώς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η απόφαση του δικαστηρίου, μετά την χθεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, για την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος μέχρι την εκδίκαση των δύο υποθέσεων. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο αναμένεται σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι να αποφασίσει για την προσωρινή διαταγή στα ασφαλιστικά μέτρα τόσο της ΕΚΠΟΙΖΩ, όσο και του ΙΝΚΑ.

Αντίθετα, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση των δύο κύριων συλλογικών αγωγών για τις 6 Ιουλίου, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, που έγινε αποδεκτό, με το επιχείρημα ότι στις 14 Ιουνίου έχει οριστεί από τον Άρειο Πάγο ακρόαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου το ανώτατο δικαστήριο να αποφανθεί αν θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δίκη για το θέμα αυτό.

Η ΔΕΗ επιδιώκει την πιλοτική δίκη ώστε να ξεκαθαριστεί η νομιμότητα των αγωγών καταναλωτών και φορέων όσο πιο σύντομα γίνεται, για να απαλλαγεί από έναν «εφιάλτη». Να μην μπορεί να αντιδράσει όταν πελάτες της, που κερδίζουν παράλληλα ασφαλιστικά μέτρα, δεν αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Υπό αυτήν την έννοια και η Επιχείρηση αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον τη σημερινή απόφαση, η οποία εφόσον είναι υπέρ των δύο οργανώσεων, θα νομιμοποιήσει επί της ουσίας για το επόμενο διάστημα την μη πληρωμή των λογαριασμών, όχι από μερικούς πελάτες της, αλλά από όλους, καθώς τα ασφαλιστικά μέτρα καλύπτουν συλλογικά τους πελάτες της χαμηλής και μέσης τάσης. Έτσι, δεν θα μπορεί να προβεί σε καμία αμυντική ενέργεια, όπως, η διαταγή αποκοπής του ρεύματος, έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις και εκδοθεί οριστική απόφαση για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι καθημερινά στην Αττική οι εντολές αποκοπής ρεύματος υπολογίζονται σε 500 και σε ολόκληρη τη χώρα σε 1.500. Είπε ακόμη ότι μεγάλο μερίδιο πελατών της ΔΕΗ χάνει τον διακανονισμό, λόγω του επόμενου «φουσκωμένου» τιμολογίου, το οποίο, επίσης, αδυνατούν να αποπληρώσουν. Εκτίμησε, τέλος, ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής τετραπλασιάζει τα ποσά των λογαριασμών ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v