Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι της ελληνικής ναυτιλίας απογειώνει την έκθεση Ποσειδώνια

«Η φετινή έκθεση είναι μεγαλύτερη κατά 7% από την προηγούμενη, του 2018, μια αύξηση που αντανακλά το δυναμισμό, το σφρίγος και την πρόοδο της ελληνικής ναυτιλίας», τόνισε ο Θοδωρής Βώκος, CEO της εταιρείας Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.

Το ράλι της ελληνικής ναυτιλίας απογειώνει την έκθεση Ποσειδώνια

Μεγαλύτερη κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη, που πραγματοποιήθηκε το 2018, αναμένεται να είναι η φετινή Διεθνής Ναυτιλιακή Εκθεση Ποσειδώνια 2022, στην οποία εκτιμάται ότι θα παρευρεθούν περισσότεροι από 18.000 διεθνείς επισκέπτες.

«Παρ’ όλες τις αντιξοότητες καταφέραμε να καλύψουμε το σύνολο του εκθεσιακού χώρου και πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι», τόνισε ο Θοδωρής Βώκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., διοργανώτριας της εκδήλωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

«Η φετινή έκθεση είναι μεγαλύτερη κατά 7% από την προηγούμενη, του 2018, μια αύξηση που αντανακλά το δυναμισμό, το σφρίγος και την πρόοδο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία επενδύει πολλά για να αναβαθμίσει την ποιότητα και την τεχνολογία των υπαρχόντων πλοίων, να διαφοροποιήσει αυτό που προσφέρει προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες των αγορών, και να ανανεώσει τον στόλο της με την προσθήκη νέων πλοίων που έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν τους νέους κανονισμούς», προσέθεσε.

Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, με στόλο 5.514 πλοίων και αντιπροσωπεύει το 59% του στόλου που ελέγχεται από την Ε.Ε. Από το 2019 ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε κατά 7,4% και από το 2014 κατά 45,8%, με τους Ελληνες εφοπλιστές να ελέγχουν σήμερα το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt).

«Ο ελληνικός εφοπλισμός πρωτοστατεί με δύναμη και θέληση, και στην ενεργειακή μετάβαση. Αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία μας. Χαράσσουμε τις εξελίξεις και τιμούμε την ηγετική μας θέση, του 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και του 59% της ευρωπαϊκής. Τοποθετούμαστε με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές προτάσεις στην πρόκληση της πράσινης, αλλά και βιώσιμης ναυτιλίας. Είναι σαφές ότι η επιστροφή των Ποσειδωνίων, έπειτα από 4 χρόνια, θα προσφέρει μια δυναμική πλατφόρμα επικοινωνίας των πιο καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων δυνατοτήτων λειτουργίας του κλάδου μας», επεσήμανε η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τον ισχυρό θετικό αντίκτυπο που έχει στην εικόνα της Ελλάδας η παρουσία της στη διεθνή ναυτιλία ανέδειξε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Τα Ποσειδώνια καθιερώθηκαν ως ο διαχρονικός θεσμός παγκόσμιας προβολής του καλύτερου παραδείγματος μιας δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας, της ναυτιλίας μας, για περισσότερα από 50 χρόνια. Η ενίσχυση της θαλάσσιας παρουσίας μας παντού στον κόσμο, έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στη συνολική εικόνα της χώρας μας. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, από το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΙΜΟ (Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας), η Ελλάδα έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο 150 από τις 157 ψήφους των χωρών που συμμετείχαν στη Γενική του Συνέλευση. Η υπερψήφιση αυτή αντανακλά αναμφίβολα την παγκόσμια αναγνώριση της πατρίδας μας στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Το αντίστοιχο στο επιχειρηματικό πεδίο επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή στα Ποσειδώνια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη βιωσιμότητα, με κύρια έκφανσή της την πορεία προς την απαλλαγή της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα, λέγοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050. Για το σκοπό αυτό, υποβάλλουμε εποικοδομητικές προτάσεις στον ΙΜΟ και την Ε.Ε., ώστε η ναυτιλία να συνεχίσει απρόσκοπτα να προσφέρει στην παγκόσμια και εθνική οικονομία, μπαίνοντας ταυτόχρονα, με ρεαλιστικό τρόπο και παράλληλα με την ανάπτυξη κατάλληλων καυσίμων και τεχνολογιών, στο δρόμο της απανθρακοποίησης, εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πατέρας επεσήμανε: «Μετά από όλους αυτούς τους περιορισμούς και τις δοκιμασίες που επέφερε ο COVID-19 είμαστε επιτέλους ελεύθεροι να προωθήσουμε τον τομέα μας και να ανταλλάξουμε καινοτόμες λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Στη βαρύνουσα σημασία που έχουν τα Ποσειδώνια για την Ελλάδα, την εθνική οικονομία, τη ναυτιλία και κατ’ επέκταση για τον Πειραιά αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης. «Ο Πειραιάς είναι η βάση και η πόλη στην οποία χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας που πρωταγωνιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη των ωκεανών. Στα Ποσειδώνια αναδεικνύεται το αισιόδοξο, δημιουργικό και εξωστρεφές πνεύμα της χώρας και αντικατοπτρίζεται το όραμα που έχουμε κι εμείς ως Δημοτική Αρχή για έναν Πειραιά σύγχρονο, μια πόλη λιμάνι, αντάξια των μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών.

Δουλεύουμε συστηματικά και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, για να αναδειχθεί η πόλη μας ως ένα σύγχρονο επιχειρηματικό, τουριστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας. Η οικονομική και κοινωνική επανασύνδεση του Πειραιά με τη θάλασσα και το λιμάνι, είναι η κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών μας».

Η Εκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo, όπου 1.929 εταιρείες από 88 χώρες θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Συνολικά, 24 Εθνικά Περίπτερα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία έχουν επιβεβαιώσει ότι θα καταθέσουν τα ναυτιλιακά τους διαπιστευτήρια κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Το «παρών» στη φετινή διοργάνωση θα δώσουν περισσότερες από 30 νεοφυείς εταιρείες (startup) τεχνολογίας, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις τεχνολογικές τους καινοτομίες που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ψηφιακές λύσεις σε διάφορες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v