Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ρευστοποιούν οι Ελληνες για να βγάλουν... τον μήνα

Ποιες είναι οι πρώτες κατηγορίες επενδύσεων που θυσιάζονται στον βωμό του πληθωρισμού και πώς εξηγείται από τραπεζικά στελέχη η αύξηση των καταθέσεων τον Απρίλιο. Οι καλοκαιρινές προσδοκίες για έξτρα εισόδημα από τον τουρισμό.

Τι ρευστοποιούν οι Ελληνες για να βγάλουν... τον μήνα

Σε ρευστοποιήσεις στα επενδυτικο-αποταμιευτικά προϊόντα που συνδέονται με αμοιβαία κεφάλαια προχώρησαν οι πελάτες των τραπεζών από τον Μάρτιο και έκτοτε, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα.

Όσο για την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 1,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, οι τράπεζες την εκτιμούν ως προσωρινή και την αποδίδουν στο δώρο του Πάσχα.

Οι ρευστοποιήσεις

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το ισχυρότερο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου έως και σήμερα έχουν δεχθεί οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια -σημειωτέον, όχι από μεγάλους πελάτες αλλά από το retail, το οποίο αναζήτησε μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με αυτές των καταθέσεων την τελευταία διετία.

«Η διετία 2020-2021 ήταν εξαιρετική, με πολλούς καταθέτες να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε αυτού του τύπου τα προϊόντα, εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και το πρώτο δίμηνο του 2022, ωστόσο από τον Μάρτιο έως και σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό προχώρησε σε ρευστοποίηση, εξαιτίας της αβεβαιότητας του πολέμου και των αρνητικών επιπτώσεων στο κόστος ζωής», αναφέρουν και προσθέτουν: «Τον τελευταίο μήνα έχει επιστρέψει ένα κομμάτι της εν λόγω πελατείας, με τη διαφορά όμως ότι τοποθετεί σταδιακά μικρότερα ποσά και όχι με βάση τα μεγέθη της περασμένης διετίας».

Κρατά το bancassurance

Σε αντίθεση με τα επενδυτικο-αποταμιευτικά προϊόντα, οι τοποθετήσεις στις τραπεζοασφάλειες δείχνουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί από τις αρνητικές παρενέργειες του πολέμου. «Τα προϊόντα του bancassurance είναι εκ φύσεως πιο συντηρητικά και μακροχρόνιας στόχευσης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν, για προϊόντα που συνδέονται με συνταξιοδοτικά προγράμματα και με τις σπουδές των παιδιών, στόχοι που δεν διαταράσσονται τόσο εύκολα από κρίσεις. Ένα επίσης ενισχυτικό στοιχείο για τη συνέχιση των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι το γεγονός ότι η δομή τους στηρίζεται στη σταδιακή ροή της τοποθέτησης από την πλευρά του πελάτη, χωρίς απότομα σκαμπανεβάσματα.

Δύσκολη εξίσωση

Στο μέτωπο των καταθέσεων, η εικόνα δεν έχει αλλάξει σοβαρά επί τα χείρω από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, ωστόσο η σημαντική αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο αποδίδεται στο Δώρο Πάσχα που έλαβαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Για τους επόμενους μήνες, τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως τα εξαιρετικά τουριστικά έσοδα που αναμένονται, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, θα λειτουργήσουν ως μαξιλάρι ασφάλειας για τις καταθέσεις καθώς το έσοδο από τον τουρισμό διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία (εργαζόμενοι, συναφή επαγγέλματα κ.ά.), γεγονός που τροφοδοτεί θετικά όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v