Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: Ψαλίδι στη ζήτηση από τους Ευρωπαίους

Τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζει η ζήτηση νημάτων λόγω πολέμου και της εκτίναξης του πληθωρισμού. Δεν έχουν μειωθεί οι τιμές πώλησης των προϊόντων. Το κλίμα αβεβαιότητας στον κλάδο και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Κλωστές: Ψαλίδι στη ζήτηση από τους Ευρωπαίους

Μετά από ένα ικανοποιητικό πρώτο φετινό δίμηνο, αξιοσημείωτη τάση αποκλιμάκωσης παρουσιάζει η ζήτηση νημάτων στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της εκτίναξης του πληθωρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον όγκο των πωλήσεων των ελληνικών εξαγωγικών Ομίλων του κλάδου.

«Είναι προφανές ότι η απίστευτη αύξηση τόσο του ενεργειακού κόστους, όσο και του συνόλου των τιμών προϊόντων, αδυνάτισε τα πορτοφόλια των Ευρωπαίων καταναλωτών οι οποίοι εμφανίζονται κατά τους τελευταίους μήνες περισσότερο συγκρατημένοι στις αγορές τους» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας:

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα. Επί του παρόντος, οι τιμές πώλησης των νημάτων δεν έχουν υποχωρήσει και τα περιθώρια κέρδους διατηρούνται σε μάλλον ικανοποιητικά επίπεδα για όσες επιχειρήσεις πρόβλεψαν σωστά και σχημάτισαν σημαντικού ύψους αποθέματα χαμηλότερου κόστους από πέρυσι. Άλλες εταιρείες όμως, δεν διέθεταν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποθεματοποιήσουν επαρκώς.

Επιβοηθητικά -ως ένα βαθμό- υπέρ των ελληνικών εταιρειών λειτουργούν η εγγύτητά μας με τους ευρωπαίους πελάτες, καθώς οι ανταγωνιστές από τη Νοτιοανατολική Ασία επωμίζονται πολύ μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος και αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στις παραδόσεις προϊόντων, τουλάχιστον για τις επείγουσες παραγγελίες».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις, με τις ελληνικές εταιρείες να επιβαρύνονται με υψηλό ενεργειακό κόστος σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και πολλές από αυτές να είναι φορτωμένες με μεγάλα δάνεια.

Ζητούμενο για τον κλάδο είναι να αποκλιμακωθεί τόσο το ενεργειακό κόστος, όσο και οι γενικότερες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, προκειμένου να ανακάμψει η ζήτηση.

«Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου να υποχώρησε ως ένα βαθμό τον τελευταίο μήνα, αλλά αυτό δεν έχει φανεί στην τσέπη του πολίτη, ο οποίος στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά μέχρι πριν λίγες ημέρες διέθετε ένα αξιοσημείωτο τμήμα του εισοδήματός του για να θερμανθεί. Αντίθετα, ο πολίτης αυτός συνεχίζει ακόμη και σήμερα βλέπει το κόστος των υπόλοιπων προϊόντων να ανεβαίνει. Ακόμη όμως και αν ξεκινήσει από αύριο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρις ότου να γίνει αυτό ορατό στις τσέπες των πολιτών και στην καταναλωτική συμπεριφορά τους. Σίγουρα, δεν θα θέλαμε τις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων να ανεβούν περαιτέρω» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v