Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κυβερνητικά σχέδια για έξτρα επιδοτήσεις στα καύσιμα

Με μίνι «επιταγή ακρίβειας» σε μεγαλύτερη δεξαμενή δικαιούχων επιχειρεί η κυβέρνηση να μετριάσει το κόστος της αγοράς καυσίμων. Τι έδειξαν τα στοιχεία από το Fuel Pass. Τι σχεδιάζεται για το πετρέλαιο κίνησης.

Τα κυβερνητικά σχέδια για έξτρα επιδοτήσεις στα καύσιμα

Με ένα πακέτο επιδοτήσεων το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει μέρος από τη φωτιά των τιμών στα καύσιμα.

Οι επιδοτήσεις θα είναι υψηλότερες, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι, το μοντέλο επιδότησης της βενζίνης στα πρότυπα του πετρελαίου μετρήθηκε αλλά απορρίφθηκε λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους και μια επανάληψη της επιταγής ακρίβειας δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

Το γεγονός όμως ότι η επιδότηση καυσίμων θα είναι μεγαλύτερη και θα δοθεί ως επί το πλείστον μέσω τραπεζικών λογαριασμών με δικαίωμα ανάληψης και χρήσης των χρημάτων οπουδήποτε, δίνει τη δυνατότητα παραλληλισμού με μια μίνι επιταγή ακρίβειας σε μια μεγάλη δεξαμενή δικαιούχων.

Ο πρώτος γύρος του fuel pass ανέδειξε ένα στοιχείο το οποίο αξιολογεί με ιδιαίτερη βαρύτητα το υπουργείο Οικονομικών, πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις. Περισσότεροι από 8 στους 10 δικαιούχους, παρότι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν επιδότηση μεγαλύτερη κατά 5 ευρώ αν επέλεγαν την εφαρμογή στο κινητό (χώρια τα προβλήματα που ανέκυψαν για πολλούς δικαιούχους χωρίς τα απαραίτητα χαρακτηριστικά στα «έξυπνα» κινητά τους), γύρισαν την πλάτη στο ψηφιακό χρήμα που εξαργυρώνεται μόνο στα βενζινάδικα και επέλεξαν την καταβολή της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να καλύψουν πιθανόν άλλες ανάγκες πέραν των καυσίμων. Υπ’ αυτή την έννοια, η επιδότηση καυσίμων παίρνει τη διάσταση επιδόματος ακρίβειας.

Η παρέμβαση την οποία αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες θα διευρύνει και το ύψος των επιδοτήσεων (στον πρώτο γύρο, 30-55 ευρώ), με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά και στην περίμετρο των δικαιούχων.

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) αυξάνεται. Στο τραπέζι έχει μπει το όριο των 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει για την επιδότηση ρεύματος και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα μέσα της άλλης εβδομάδας θα σφραγίσουν τις τελικές επιλογές.

Για το πετρέλαιο κίνησης σχεδιάζεται μια δεύτερη επιδότηση πάνω από τα 15 λεπτά το λίτρο που ισχύει σήμερα στην αντλία, με στόχο εκτός από τα νοικοκυριά να μειωθεί και το κόστος των μεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v