Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο για μείωση 10% στην κατανάλωση

Κίνητρα αλλά και κυρώσεις για να μειωθεί η κατανάλωση στα 212.000 «ρολόγια» του Δημοσίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Θέτει ως στόχο μια μέση μείωση κατά 10%. Στα 800 εκατ. ευρώ φτάνει το ενεργειακό κόστος στο κράτος.

Το σχέδιο «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο για μείωση 10% στην κατανάλωση

Η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε, υποστήριξε ο Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το σχέδιο «θερμοστάτης» για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Περιέγραψε τρεις άξονες:

  • Δημιουργείται πλατφόρμα για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Λαμβάνονται μέτρα ώστε βραχυπρόθεσμα να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε δημόσια κτήρια αρχικά κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
  • Δίνονται κίνητρα επιβράβευσης σε όσους φορείς περικόπτουν το κόστος.

Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι ο φορολογούμενος ωφελείται από το σχέδιο, γιατί αυτός πληρώνει τη δαπάνη. Το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο πέρυσι έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, εξήγησε.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δράσεις. Αυτοί θα πρέπει να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν την πλατφόρμα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν 212.000 «ρολόγια» του Δημοσίου και θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ηλεκτρονικά.

Οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί βαθμό εφαρμογής των μέτρων και αποτέλεσμα. Αν κάποιος φορέας δεν το πετύχει, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του. Τελικός στόχος είναι μια μέση μείωση κατανάλωσης 10%. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν έκτακτες ανάγκες σε κάποιους φορείς, θα γίνονται οι σχετικές προσαρμογές.

Ο υπουργός εξήγησε ότι κάποιος που δεν κάνει συντήρηση κλιματιστικών, ακόμα και αν πετύχει οικονομία, θα λάβει μικρότερη ενίσχυση ακόμα και αν πετύχει μείωση κατανάλωσης, καθώς θα μπορούσε να είχε πετύχει μεγαλύτερη, αν είχε εφαρμόσει και το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι το υπουργείο του θα συντονίσει τους υπεύθυνους και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως τα κλιματιστικά, η συντήρηση, η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου από την πλευρά της σημείωσε ότι το 2022 το κόστος θα φτάσει το 1,65 δισ., αύξηση 66% σε σχέση με πέρυσι. Οι φορείς θα ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για κάθε κτήριο του δημοσίου. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει τηρηθεί. Θα υπάρξει εγκύκλιος για τη δήλωση «ενεργειακού υπευθύνου».

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης, επεσήμανε ότι θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης. Εκανε έκκληση στους εργαζόμενους να προσέξουν στην καθημερινότητα και, για παράδειγμα, να μη λειτουργεί ο κλιματισμός όταν είναι ανοικτά παράθυρα αλλά και να κλείνουν οι ηλεκτρικές συσκευές μετά το πέρας της εργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v