Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η νέα ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στο τιμόνι της ΡΑΛ. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει διορισμούς γαλάζιων παιδιών, «στελεχών της ΟΝΝΕΔ», με το πρόσχημα της αριστείας.

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η νέα ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

Τη θετική της γνώμη διατύπωσε κατά πλειοψηφία η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την καταλληλότητα των προταθέντων από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για τις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και και των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Πρόκειται για τους Απόστολο Παπαποστόλου, Νικόλαο Ατταλιώτη, Παναγιώτη Αγουρογιάννη, Παναγιώτη Κουφό, Διονύσιο Πολέμη, Φίλιππο Καμπούρη, Παρασκευά Μακρίδη, Πέτρο Σταύρου και Γεώργιο Κουμπαράκη, οι οποίοι εγκρίθηκαν με τη θετική γνώμη των βουλευτών της ΝΔ  αλλά απέσπασαν αρνητική ψήφο από ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

«Η πρόταση της κυβέρνησης βασίζεται στην αξιοσύνη, την επιστημοσύνη και τις γνώσεις τους, ώστε να ανταποκριθούν στο πολυποίκιλο και δύσκολο αντικείμενο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας απαντώντας στην κριτική των βουλευτών που εξέφρασαν αρνητική γνώμη, με αιχμή την ιδεολογική ταύτιση των προτεινομένων με το κυβερνών κόμμα. 

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη ΡΑΛ από ανεξάρτητη αρχή σε γνωμοδοτικό όργανο του υπουργού, ενώ ο συνάδελφός του Θ. Δρίτσας είχε πει ότι αποτελεί πρόβλημα ότι οι προταθέντες είναι «όλοι ή περίπου όλοι στελέχη της ΟΝΝΕΔ».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χ. Καστανίδης είπε ότι οι προταθέντες είναι κομματικές επιλογές και υπήρξαν συνεργάτες βουλευτών, σύμβουλοι δημάρχων, και τοποθετημένοι από την κυβέρνηση σε διάφορες θέσεις, πριν τοποθετηθούν στη ΡΑΛ. Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων είναι εργαλείο για την επίβλεψη της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και υλοποιεί την ευρωκοινωτική νομοθεσία απελευθέρωσης των λιμένων. «Πως μπορεί να είναι ανεξάρτητος ο πρόεδρος της ΡΑΛ όταν ήταν, και είναι άνθρωπος της ΝΔ;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης.

Για προσπάθεια ενοχοποίησης της πολιτικής ταυτότητας έκανε λόγο σε παρέμβασή του ο βουλευτής της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης Στ. Κελέτση για τις εξελίξεις στον λιμένα Αλεξανδρούπολης και Χρ. Μπουκώρου, που τάχθηκε κατά της τμηματικής παραχώρησης του λιμένα Βόλου. «Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη τέσσερις διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης: «Ήδη οι τρεις από αυτούς βρίσκονται στη δεύτερη τους φάση. Στον λιμένα Καβάλας έχουμε ανακήρυξη του προτιμητέου αναδόχου για την υπο-παραχώρηση του συγκεκριμένου εμπορικού λιμένα. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στον νέο ανάδοχο». Για το λιμάνι του Βόλου, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «προφανώς και θα προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του [...] Θα τρέξουν οι διαδικασίες παραχώρησης, όπως βεβαίως και για τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v