Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιδοτούμενοι μισθοί €911 για τους νεοπροσλαμβανόμενους

Μέσω γενναίας επιχορήγησης των προσλήψεων νέων έως 29 ετών, χωρίς εργασιακή εμπειρία, επιχειρείται η λύση του «παζλ» των κενών θέσεων εργασίας. Και «μπόνους» €300 το μήνα για κάλυψη τις μισθολογικής δαπάνης. Οροι και προϋποθέσεις.

Επιδοτούμενοι μισθοί €911 για τους νεοπροσλαμβανόμενους

Μπόνους 300 ευρώ τον μήνα, για 6 ή και λιγότερους μήνες, δίνει το υπουργείο Εργασίας σε όσους νέους εισέλθουν το επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά, στην αγορά εργασίας, παρέχοντας έτσι ένα εξαιρετικά σημαντικό κίνητρο σε άνεργους, ηλικίας 18 - 29 ετών, να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και επισιτισμό, με μισθό που θα ξεκινά από τα 911 ευρώ καθαρά.

Οι αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» -που θεσπίστηκε με τον ν. 4855/2021 (άρθρο 196) και «τρέχει» από τις αρχές του έτους- επέρχονται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα δε, με το υπουργείο, στόχος των αλλαγών είναι το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης των νέων, ηλικίας έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία.

Στην πράξη βέβαια, αποτελεί και ένα ισχυρότατο κίνητρο για νέους που επιθυμούν να εργαστούν για πρώτη φορά, να το κάνουν σε κάποιες από τις κενές θέσεις που υπάρχουν στον επισιτισμό - τουρισμό, καθώς ακόμη κι αν αμειφθούν με τον κατώτατο μισθό και όχι με τον μισθό που προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις των δύο κλάδων, θα λάβουν για 6 μήνες, αντί για 611 ευρώ καθαρά (713 μεικτά), 911 ευρώ. Αντίστοιχα και οι εργοδότες θα επιδοτηθούν με 300 ευρώ τον μήνα, επίσης για 6 μήνες. Συνολικά, η επιδότηση τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να φθάνει έως και τις 3.600 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη), με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (6 μήνες).

Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Έτσι, όπως εκτιμά και το οικονομικό επιτελείο, μέσω των ενισχυμένων επιδοτήσεων θα δημιουργηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι όπως και στην αρχική πρόβλεψη, εάν η πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρήση του προγράμματος από επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει απολύσεις πριν από την έναρξη εφαρμογής του. Ο εργοδότης υποχρεώνεται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, προσαυξημένο με την όποια νέα θέση εργασίας για το χρονικό διάστημα επιδότησης.

Ο έλεγχος για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας πραγματοποιείται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω διασταυρώσεων με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) και του e-ΕΦΚΑ. Εάν συναχθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις εκπίπτουν του προγράμματος και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v