Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σχέδιο επιτάχυνσης για τις… fast track συντάξεις

Τροπολογία του υπ. Εργασίας κάνει ακόμη πιο εύκολη αλλά και αβέβαιη τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, με σκοπό την επίτευξη του στόχου για εκκαθάριση έως τέλη Αυγούστου. Απαιτούνται εγκύκλιοι και επιπλέον λογισμικό, παραδέχεται ο ΕΦΚΑ.

Νέο σχέδιο επιτάχυνσης για τις… fast track συντάξεις

Aκόμη πιο «ευέλικτο» γίνεται το πλαίσιο έκδοσης των fast track συντάξεων και των «συντάξεων εμπιστοσύνης», καθώς το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να παρακαμφθούν επιμέρους εμπόδια και να επιτευχθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης έως το τέλος Αυγούστου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να εκδίδουν συντάξεις με ό,τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα σε δημόσια έγγραφα. Έτσι, οι φάκελοι θα εξετάζονται με ό,τι στοιχεία υπάρχουν όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό χρόνο αλλά και κάθε στοιχείο για τη θεμελίωση του δικαιώματος, όπως οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, η ασφαλιστέα ιδιότητα ή η προσωπική κατάσταση του αιτούντος.

Αν και η διαδικασία έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών έχουν αποστείλει σειρά με ερωτήματα προς την κεντρική υπηρεσία του Φορέα, καθώς επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό, ενώ απαιτούνται και μια σειρά από εγκύκλιοι, στο υπουργείο Εργασίας σπεύδουν να διευκολύνουν τη γρήγορη έκδοση των συντάξεων, έστω κι αν στη συνέχεια απαιτηθεί έλεγχος και διόρθωση των πιθανών λαθών. Έτσι, ενώ η αρχική διάταξη περιόριζε τις fast track διαδικασίες στην αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης, πλέον, θα χρησιμοποιείται «κάθε διαθέσιμο δημόσιο έγγραφο» ώστε να αναγνωρίζεται κάθε στοιχείο που επηρεάζει τη θεμελίωση ή την έκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, όπως η προσωπική κατάσταση του αιτούντος, ο χρόνος ασφάλισής του, η ασφαλιστέα ιδιότητα και ο χρόνος αυτής καθώς και η καταβολή ή οφειλή ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει ότι, όπως προκύπτει από δημόσιο έγγραφο του ΕΦΚΑ, ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί σημαντικές παράμετροι στη διαδικασία, όπως για παράδειγμα τι ισχύει με τις τροποποιητικές αποφάσεις, κυρίως δε, με τις περιπτώσεις μη μισθωτών με οφειλές που ξεπερνούν τις 20.000 (στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται πληρωμή του υπερβάλλοντος ποσού, ώστε να ξεκινήσει να μετράει ο χρόνος επεξεργασίας και απονομής της σύνταξης). Προβλήματα διαπιστώνονται επίσης στις περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών, όσο και στη διαδικασία αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Ανάσα για τους αγρότες

Με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, απεγκλωβίζονται χιλιάδες αγρότες του πρ. ΟΓΑ, οι οποίοι είναι στα 67 τους και τους λείπουν έως 150 ένσημα για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 4.500 και να βγουν στη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης, να συμπληρώνουν φέτος τα 67 έτη της ηλικίας τους, να έχουν τουλάχιστον 4.350 ένσημα (δηλαδή 14,5 χρόνια) πραγματικής ασφάλισης (εκτός τα πλασματικά) και να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v