Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από μια κλωστή κρέμεται η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Κρίσιμα για την τύχη της προβληματικής βιομηχανίας τα επόμενα 24ωρα. Διάλογο στο παραπέντε ζητούν οι εργαζόμενοι, «έσπασε» το μέτωπο των συνδικαλιστών. Αύριο η κρίσιμη δικαστική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Από μια κλωστή κρέμεται η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Μπορεί η τροπολογία για τις μαζικές απολύσεις του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ να ψηφίστηκε χθες, ωστόσο, η πώληση του συγκροτήματος εξακολουθεί να κρέμεται από μία κλωστή. Έστω και στο παρά πέντε, οι συνδικαλιστές της εταιρείας διεκδικούν να διασφαλίσουν τις εργασιακές θέσεις τους έως τον χρόνο μετάβασης της εταιρείας στον νέο επενδυτή και όχι μέχρι το ανώτατο χρονικό διάστημα των 5 μηνών από την απόλυση τους, όπως ορίζει η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Προς τούτο είναι διατεθειμένοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ειδικό Διαχειριστή και να διασφαλίσουν γραπτώς το αίτημά τους. Όμως, το συνδικαλιστικό μέτωπο έχει ήδη διαρραγεί. Οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στα σωματεία της ΛΑΡΚΟ διαχώρισαν τη θέση τους και υποστηρίζουν ανοικτά πλέον τις κυβερνητικές αποφάσεις, με την πώληση του συγκροτήματος να είναι ένα από τα προαπαιτούμενα των θεσμών για να βγει η χώρα μας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι το αυριανό δικαστήριο για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των πέντε σωματείων της ΛΑΡΚΟ κατά των μαζικών απολύσεων. Οι συνδικαλιστές πιέζονται να άρουν τα ασφαλιστικά μέτρα, για να κλείσει η υπόθεση και να ανοίξει ο δρόμος για την απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της εταιρείας. Εάν συμβεί αυτό, τότε εκτιμάται ότι οι προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές μπορεί να υποβληθούν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση, η πώληση θα παραμείνει στον αέρα για άγνωστο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το μεγαλύτερο από τα πέντε σωματεία, το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, αποφάσισε χθες στη γενική συνέλευση των μελών του να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου και να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο η άρση των ασφαλιστικών μέτρων, εφόσον ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα που προαναφέρθηκε. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα υπόλοιπα τέσσερα σωματεία στις γενικές συνελεύσεις που συγκαλούν.

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. έχουν ήδη διαφοροποιηθεί, επηρεάζοντας και ένα μέρος από το σώμα των εργαζομένων. Σε μια προσπάθεια, συνεπώς, να «σωθεί η παρτίδα», οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων προτάσσουν τον διάλογο έστω και στο παραπέντε, με την προσδοκία να βρεθεί μια κοινή λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ο χρόνος, όμως, είναι πιεστικός, με άγνωστα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν ότι αν δεν λάβουν ουσιαστική και δεσμευτική απάντηση, δεν προτίθενται να άρουν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον Ειδικό Διαχειριστή να απολύσει το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι θα αποζημιωθούν με το ποσό των περίπου 24 εκατ. ευρώ, δαπάνη που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τους 1.060 εργαζόμενους, περίπου 150 θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρούν. Οι υπόλοιποι, περίπου 900, θα επαναπροσληφθούν όλοι, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για διάστημα όχι παραπάνω από 5 μήνες, ώστε να παραδοθεί το συγκρότημα στον ανάδοχο εν λειτουργία.

Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι το διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τους πέντε μήνες, συνεπώς, ζητούν να διατηρηθούν οι εργασιακές σχέσεις τους μέχρι την ημέρα μετάβασης της εταιρείας στο νέο αφεντικό της. Κι αυτό θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν».

Με αυτά τα δεδομένα, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την τύχη της πώλησης της ΛΑΡΚΟ. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν άγνωστες οι προθέσεις της Ειδικής Διαχείρισης, αν θα προσέλθει ή όχι σε διάλογο με τους εργαζόμενους. Έτσι κι αλλιώς, η πρόσκληση από τα σωματεία θα σταλεί σήμερα. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος για συζήτηση και συμφωνία. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν την ίδια διάθεση έχει και η κυβέρνηση.

Πάντως, εάν τελικά δεν γίνει άρση των ασφαλιστικών μέτρων από τους συνδικαλιστές και τελικά εκδικαστεί αύριο η υπόθεση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η όποια απόφαση θα πάρει χρόνο και δεν εγγυάται ότι θα είναι θετική υπέρ του δημοσίου. Γεγονός που προβληματίζει και την Ειδική Διαχείριση, που αναγνωρίζει ότι στο σενάριο αυτό θα απομακρυνθεί για άλλη μία φορά η πώληση του συγκροτήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v