Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: Στα €690 εκατ. ο προϋπολογισμός για τις πρώτες αυξήσεις

Τι προβλέπει σχέδιο των υπ. Οικονομικών και Εργασίας για τις αυξήσεις που θα δοθούν πρώτη φορά μετά τα μνημόνια. Ποιοι θα λάβουν «πραγματικά ποσά» στην τσέπη. Ο προγραμματισμός για το καλοκαίρι, με αναδρομικά και συντάξεις εμπιστοσύνης.

Συντάξεις: Στα €690 εκατ. ο προϋπολογισμός για τις πρώτες αυξήσεις

Αυξήσεις συνολικού ύψους 679 εκατ. ευρώ θα λάβουν από τις αρχές του νέου έτους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει το φθινόπωρο, όταν θα έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία εκλογών (τουλάχιστον θα έχει φανεί εάν θα γίνουν πρόωρες εντός του φθινοπώρου ή όχι) και το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει την πορεία πληθωρισμού και ΑΕΠ. Άλλωστε, ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι η πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ θα καθορίσουν και το τελικό ύψος των αυξήσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η αύξηση στις συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά, εκτιμάται κοντά στο 5% με 6%, αφορά όμως μόνο όσους λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που προέκυψε με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, δεν έχουν δηλαδή προσωπική διαφορά.

Το ποσό που αναμένεται να μοιραστεί σε περίπου 1 - 1,2 εκατ. συνταξιούχους, εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών σε 420 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθούν και επιπλέον 270 εκατ. ευρώ, εφόσον καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης. Να σημειωθεί εδώ ότι βάσει των δηλώσεων από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά την εισφορά που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και όχι αυτήν που επιβάλλεται στις υψηλές συντάξεις.

Οι… παροχές και τα «μπόνους» στους συνταξιούχους θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι, καθώς εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να ξεκαθαρίσει επιτέλους το θέμα των αναδρομικών για πάνω από 120.000 δικαιούχους επιπλέον παροχών, ενώ έως τον Αύγουστο θα δοθούν τουλάχιστον 60.000 ληξιπρόθεσμες «συντάξεις εμπιστοσύνης».

Ειδικά το θέμα των τελευταίων πακέτων αναδρομικών εξελίσσεται σε σίριαλ με πολλά επεισόδια. Πρόκειται για υποθέσεις επιστροφής αναδρομικών ποσών, που αντιστοιχούν στην παράλληλη ασφάλιση τουλάχιστον 60.000 συνταξιούχων αλλά και δύσκολες υποθέσεις επανυπολογισμού συντάξεων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Έως το τέλος του Ιουνίου, αναμένεται να έχει εγκατασταθεί το απαιτούμενο λογισμικό, για να υπολογιστούν όμως οι νέες συντάξεις. Αναδρομικά, για συντάξεις που έχουν απονεμηθεί ήδη, από το 2017 και μέχρι πρότινος, θα ξεκινήσουν να δίνονται σε δόσεις, εντός του διμήνου, με στελέχη του ΕΦΚΑ να εκτιμούν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 μήνες προκειμένου να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι. Βάσει των υπολογισμών, κάποιος συνταξιούχος, που περιμένει για περίπου 5 χρόνια το επιπλέον ποσό της σύνταξής του, μπορεί να λάβει αναδρομικά ακόμη και της τάξης των 30.000 με 35.000 ευρώ.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται σταδιακά και με έκτακτες πληρωμές να δίνονται και τα αναδρομικά σε «δύσκολες περιπτώσεις» που αφορούν τον επανυπολογισμό της σύνταξης για τα πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Μέχρι τον Αύγουστο, θα δοθούν επίσης, βάσει και της τελευταίας συμφωνίας της χώρας μας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περίπου 63.000 ληξιπρόθεσμες συντάξεις. Ήδη, στον ΕΦΚΑ κλείνουν και τις τελευταίες υποθέσεις του 2019 και κάποιες χιλιάδες φακέλους του 2020, ώστε εντός του Ιουλίου να κλείσουν οι φάκελοι του 2021, ήτοι 48.250 αιτήσεις. Οι συντάξεις αυτές θα δοθούν με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν στην Βουλή και αφορούν τις «συντάξεις εμπιστοσύνης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v