Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ο πόλεμος δεν τρομάζει τους Ευρωπαίους, στο top 5 η Ελλάδα

Από ποιες χώρες εκδηλώνεται το ισχυρότερο ενδιαφέρον φέτος για διακοπές στη χώρα μας. Ποια άλλα κράτη πρωταγωνιστούν ως δημοφιλέστερες επιλογές προορισμού. Η τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Τουρισμός: Ο πόλεμος δεν τρομάζει τους Ευρωπαίους, στο top 5 η Ελλάδα

Εντονη παραμένει η επιθυμία των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και την πανδημία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στο top 5 των κορυφαίων προορισμών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission - ETC), ως πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί αναδείχθηκαν η Ισπανία (10,2%), η Γαλλία (10,1%) και η Ιταλία (9,6%), ακολούθησε στην τέταρτη θέση η Ελλάδα (6,6%) και την πεντάδα συμπλήρωσε η Κροατία (5,6%).

Συγκεκριμένα, η χώρα μας αποτελεί την τέταρτη δημοφιλέστερη επιλογή προορισμού διακοπών για τους Γερμανούς, συγκεντρώνοντας το 8% των προτιμήσεων των ταξιδιωτών, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία. Αντίστοιχα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της αντίστοιχης λίστας των Βρετανών με μερίδιο 7%, μετά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ κατατάσσεται στην τρίτη θέση για τους Γάλλους (9%), τους Ιταλούς (9%), και τους Πολωνούς (8%). Με μερίδιο 4%, η Ελλάδα αποτελεί την πέμπτη επιλογή διακοπών για τους Αυστριακούς, μετά την Ιταλία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Με βάση τη μελέτη, το 73% σχεδιάζει την επόμενη εξόρμησή του το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου και το ενδιαφέρον για ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς (58%) έχει ενισχυθεί σημαντικά (+7%) σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, το 31% των ερωτηθέντων θα ταξιδέψει σε μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα και το 27% σε κάποιον πιο μακρινό ευρωπαϊκό προορισμό.

Τα θέματα που εγείρουν ανησυχία

Η ανασφάλεια των Ευρωπαίων όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση έχει αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι (13% το καλοκαίρι του 2022, έναντι 6% το καλοκαίρι του 2021), με τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος μετακίνησης να αποτελούν τους δύο παράγοντες που προβληματίζουν το 18% των ταξιδιωτών. Ως εκ τούτου, οι ελκυστικές προσφορές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ευρωπαίους κατά την επιλογή του επόμενου προορισμού διακοπών τους.

Πάντως, παρά την ανησυχία που επικρατεί, το 53% των ερωτηθέντων έχει προγραμματίσει το επόμενο ταξίδι, με το παράθυρο των κρατήσεων (σ.σ.: το διάστημα από την ημερομηνία κράτησης μέχρι την ημερομηνία αναχώρησης) να εξακολουθεί να παραμένει μικρό και τις προσφορές της τελευταίας στιγμής να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών, η πλειονότητα των οποίων (52%) προτιμά διαμονή σε ξενοδοχείο, έναντι της μίσθωσης ενός ακινήτου μέσω διαδικτύου (15%).

Και μπορεί η πανδημία να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων τόνισε ότι τα ταξιδιωτικά του σχέδια δεν έχουν αλλάξει ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν έχουν επηρεάσει τα ταξιδιωτικά σχέδια ενός σημαντικού μέρους των Ευρωπαίων (44%), ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, που διαμορφώνεται στο 31%, έχει τροποποιήσει το ταξίδι του εξαιτίας του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, αλλά μόνο το 4% έχει ακυρώσει τις διακοπές του.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (41%) ή το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου (42%), με την πλειονότητα να επιλέγει διακοπές 4-9 διανυκτερεύσεων. Βασικές παράμετροι για την επιλογή ενός προορισμού διακοπών είναι ο καιρός, οι ελκυστικές προσφορές και η απουσία συνωστισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v