Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, ποιες δουλειές αρνούνται οι νέοι

Οι νέοι γύρισαν την πλάτη στην εποχική εργασία. Τι δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Η προσέγγιση του ρεκόρ του 2019 στις προσλήψεις. Σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν οι πλέον περιζήτητες θέσεις απασχόλησης.

Πού δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, ποιες δουλειές αρνούνται οι νέοι

Ηλικίας άνω των 30 είναι 6 στους 10 εργαζόμενους που κάλυψαν τις περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν κυρίως στους τομείς τουρισμού και επισιτισμού, τον Μάιο. Μήνα κατά τον οποίο, άλλωστε, η απασχόληση προσέγγισε τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, καθώς δημιουργήθηκαν 99.956 νέες θέσεις εργασίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στον τουρισμό και τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις, οι οποίες υπερίσχυσαν των απολύσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σχεδόν 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές, το 60%, καλύφθηκαν από άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών, ενδεικτικό του ότι οι νέοι «γυρίζουν την πλάτη» στην εποχική-περιστασιακή απασχόληση του επισιτισμού-τουρισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.

Έτσι, σχεδόν 3 στις 10 προσλήψεις έγιναν σε άτομα άνω των 45 ετών ενώ άλλο ένα 30% των προσλήψεων αφορά εργαζόμενους ηλικίας μεταξύ 30 και 44 ετών, ήτοι εργαζόμενους με εμπειρία στον τουρισμό-επισιτισμό, που γνωρίζουν τις συνέπειες της εποχικής εργασίας και απασχολούνται στον κλάδο χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας (32.012) αφορούν εργαζόμενους ηλικίας 45-64 ετών, έπεται η κατηγορία 30-44 ετών με 30.170 νέες θέσεις και ακολουθούν από απόσταση οι ηλικίες των πιο νέων εργαζομένων, 15-24 ετών και 25-29 ετών, με 22.592 και 13.956 νέες θέσεις αντίστοιχα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι προσλήψεις τον Μάιο ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 326.359, έναντι 255.987 τον Μάιο του 2021 (+70.372 θέσεις). Βέβαια, αύξηση υπήρξε και στις απολύσεις, καθώς σιγά σιγά ολοκληρώνονται οι πρόνοιες που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και οι επιχειρήσεις που δεσμεύονταν με «ρήτρα απασχόλησης» σιγά σιγά αποδεσμεύονται.

Έτσι, ενώ πέρυσι οι απολύσεις ήταν 58.391, φέτος αυξήθηκαν κατά 60.490, φθάνοντας τις 118.881. Αλλά και όσον αφορά το 5μηνο Ιανουάριος - Μάιος, το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων είναι θετικό, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί συνολικά 248.079 νέες θέσεις εργασίας, κατά 70.971 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι (177.108 νέες θέσεις στο 5μηνο).

Η επίδοση του φετινού Μαΐου είναι η τρίτη καλύτερη της τελευταίας 20ετίας. Μόνο το 2018 με 108.725 θέσεις και το 2019 με 105.284 νέες θέσεις εργασίας καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις. Επίσης, ο φετινός Μάιος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων. Κι όπως είναι αναμενόμενο, στα καταλύματα δημιουργήθηκαν οι περισσότερες, 46.580 νέες θέσεις εργασίας, με τον κλάδο της εστίασης να ακολουθεί, έχοντας δημιουργήσει 29.294 νέες θέσεις εργασίας. Έπονται, με μεγάλη απόσταση, το λιανικό εμπόριο με 5.436 νέες θέσεις εργασίας και η ενοικίαση-εκμίσθωση με 3.012 νέες θέσεις. Και αντίστοιχα αναμενόμενο είναι τις περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας να τις εμφανίζει η εκπαίδευση (-8.959) καθώς πρόκειται για το διάστημα που σιγά σιγά ολοκληρώνεται η σχολική περίοδος.

Συναφή με τον τουρισμό είναι άλλωστε και τα επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις. Σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν είναι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση και κατά συνέπεια με τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων εργασίας, 24.076 ενώ ακολουθούν με +16.215 οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, με 10.279 οι καμαριέρες, με 8.788 οι πωλητές - ταμίες εμπορικών καταστημάτων και με 7.552 οι υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v