Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιάννης Ρέτσος: Μπορούμε να περάσουμε το 2019 σε τουριστικά έσοδα

«Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο, να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Γιάννης Ρέτσος: Μπορούμε να περάσουμε το 2019 σε τουριστικά έσοδα

«Το ελληνικό brand άντεξε, ενισχύθηκε. Συνέβαλε στα μέγιστα ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μείνει όρθιος, ισχυρός, ανταγωνιστικός και σήμερα, το 2022, να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019», τόνισε από το βήμα της 30ής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε το 2022 μία δύσκολη, πολύπλοκη και απρόβλεπτη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική οικονομία, την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση. «Η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκονται και πάλι μπροστά σε εξελίξεις που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας, που μας υπενθυμίζουν ότι η περίφημη κανονικότητα είναι πλέον η εξαίρεση σε έναν κανόνα πολλαπλών κρίσεων. Κρίσεων υγειονομικών, όπως ήταν και εξακολουθεί να είναι η πανδημία, γεωπολιτικών, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη χώρα, οικονομικών, όπως είναι η κρίση που βιώνουμε σήμερα, με τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε, ο ελληνικός τουρισμός καλείται μέσα σε αυτό το σύνθετο και βεβαρυμένο περιβάλλον για ακόμα μια φορά να προσαρμοστεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Ο ελληνικός τουρισμός καλείται να λειτουργήσει και φέτος κάτω από δύσκολες συνθήκες, να αντιμετωπίσει ακόμα μια περίοδο κρίσεων, για πολλοστή φορά όμως μέσα στην τελευταία δεκαετία. Καλείται και πάλι να στηρίξει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός και στη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’10, αλλά και στα χρόνια της πανδημίας, στήριξε εισοδήματα, δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας, συνέβαλε καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας. Αυτό ακριβώς έκανε και την προηγούμενη χρονιά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να κερδίσει το δύσκολο στοίχημα του 2021 πέρα από κάθε πρόβλεψη και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών.

«Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά +27% σε σχέση με το 2019».

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εστίασε στους 4 κεντρικούς στόχους που είχαν τεθεί κατά την ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου από τον ίδιο το 2019, αναφερόμενος, πρώτον, στην ωρίμανση και την κατάταξή μας στις μεγάλες αγορές, δεύτερον, στη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τρίτον, στην ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη και τέταρτον, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος.

«Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο, να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Έγιναν σημαντικά βήματα που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Το δύσκολο στοίχημα του 2020 και του 2021 κερδήθηκε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v