Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεγέθη του 2019 προσεγγίζει το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η κίνηση εσωτερικού το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου προσεγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα. Πρεμιέρα για την Air Albania στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Τα μεγέθη του 2019 προσεγγίζει το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Υψηλές πτήσεις εξακολουθεί να καταγράφει τον Ιούνιο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την επιβατική κίνηση τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα να βρίσκεται στο -6,3% σε σχέση με το 2019 και την ψαλίδα να κλείνει όλο και περισσότερο ενόψει της περιόδου αιχμής της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η κίνηση εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου φαίνεται ότι καταφέρνει να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η πανδημία και να προσεγγίζει τα νούμερα του 2019, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 0,5%, όταν τον Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -4,3%.

Σταδιακή ανάκαμψη διαπιστώνεται και ως προς την επιβατική κίνηση εξωτερικού, με το χάος που έχει δημιουργηθεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να μην έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ψαλίδα τον Ιούνιο έχει περιοριστεί στο -9,1% σε σχέση με το 2019 και ότι υπάρχει βελτίωση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος είχε κλείσει στο -12,8%.

Συνολικά (εσωτερικό-εξωτερικό), με βάση μάλιστα τις εκτιμήσεις, ο Ιούνιος αναμένεται να κινηθεί καλύτερα από τον Μάιο, ο οποίος είχε καταγράψει μείωση 10,2% σε σχέση με το 2019, με την πτώση να περιορίζεται στο -5% περίπου.

Σε επίπεδο κίνησης αεροσκαφών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι πτήσεις εσωτερικού ακολουθούν την ανοδική πορεία των δύο προηγούμενων μηνών και βρίσκονται στο +4% σε σχέση με το 2019, ενώ στο -8,4% βρίσκονται οι πτώσεις εξωτερικού, από το -11,2% του Μαΐου. Ως προς τις αγορές που σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις έναντι των προ πανδημίας επιπέδων, η αυστριακή, η γαλλική, η αμερικανική και η βρετανική είναι εκείνες που ξεχωρίζουν. Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται ειδικότερα από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με τη γερμανική αγορά να κινείται σε επίπεδα καλύτερα από το 2019, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Η ελκυστικότητα της Αθήνας και η εικόνα του υγειονομικά ασφαλούς προορισμού που «έχτισε» η χώρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε φέτος, σε μία απαιτητική όπως εξελίσσεται χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, οι ισχυροί παίκτες των αερομεταφορών να μην διστάσουν να ενισχύσουν περαιτέρω στην παρουσία τους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στην κατεύθυνση αυτή, οι αεροπορικές εταιρείες προσέθεσαν 39 επιπλέον πτήσεις σε υπάρχοντα δρομολόγια, συνδέοντας παράλληλα την ελληνική πρωτεύουσα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 6 επιπλέον πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Στην ίδια λογική, φέτος έξι αεροπορικές εταιρείες προσγειώνονται για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την Air Albania, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Turkish Airlines, να κάνει πρεμιέρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προσθέτοντας στο πτητικό της έργο το δρομολόγιο Αθήνα-Τίρανα, το οποίο και θα εκτελεί 4 φορές σε εβδομαδιαία βάση. H πλειονότητα των πελατών (περίπου 70%) της Air Albania προς τη χώρας μας ταξιδεύει για να επισκεφθεί το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, το 15% περίπου ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους και το υπόλοιπο 15% περίπου για λόγους αναψυχής.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αλβανίας πετά προς την Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με την Turkish Airlines, και από εκεί προς όλο τον κόσμο. Η Air Albania εκτελεί επίσης δρομολόγια προς τη Ρώμη, το Μιλάνο, την Μπολόνια, την Πίζα, το Μπέργκαμο, τη Βερόνα και τη Ζυρίχη, και μέσα στο 2022 άνοιξε περαιτέρω τα φτερά της, εντάσσοντας στον προγραμματισμό της, εκτός από την Αθήνα, τη Βασιλεία, το Λονδίνο, το Ντίσελντορφ, την Αττάλεια και το Μπόντρουμ.

Η αεροπορική βάση αλλά και η κεντρική διοίκηση της εταιρείας βρίσκονται στο Tirana International Airport Nënë Tereza στα Τίρανα, με το αεροδρόμιο Kukës να είναι η δεύτερη αεροπορική πύλη της. Με έτος ίδρυσης το 2018, η Air Albania πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς με τον στόλο της, που αποτελείται από αεροσκάφη AIRBUS, που «οφείλουν» την ονομασία τους σε ορισμένους από τους σημαντικότερους Αλβανούς συγγραφείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v