Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αερομεταφορές: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα

Η χώρα μας είναι η μοναδική μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που κατάφερε να επιτύχει την πλήρη ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητάς της στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το ACI Europe.

Αερομεταφορές: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα

Ισχυρές επιδόσεις στον κλάδο των αερομεταφορών συνεχίζει να καταγράφει η Ελλάδα, η οποία είναι πλέον η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ήδη από τον Ιούνιο έχει επιτύχει την πλήρη ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητάς της στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Τουρκία με -3%, μαζί με τρεις μικρότερες αγορές εκτός της Ε.Ε., την Αλβανία (-5%), το Κοσσυφοπέδιο (-6%) και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (-10%), σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων ACI Europe.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει χάσει όλη της την αεροπορική συνδεσιμότητα, ενώ η αεροπορική σύνδεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας βρίσκεται στο -62% και -78% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Εκτός από την Ελλάδα, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Νορβηγία (-12%), η Πορτογαλία (-15%), η Ιρλανδία (-17%) και η Ρουμανία (-18%). Αντίθετα, οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Τσεχία (-52%), η Σλοβενία (-47%), η Σλοβακία (-47%), η Φινλανδία (-43%) και η Αυστρία (-40%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της Ε.Ε., η Ισπανία (-23%) είναι εκείνη με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (-28%), την Ιταλία (-32%) και τη Γαλλία (-34%). Στην τελευταία θέση κατατάσσεται η Γερμανία (-39%).

Όσον αφορά την απευθείας αεροπορική σύνδεση, οι χώρες Ε.Ε. των οποίων οι οικονομίες βασίζονται στον τουρισμό και στους ξένους ταξιδιώτες τείνουν να έχουν την καλύτερη απόδοση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο συν 6% και να υπερβαίνει πλέον τα επίπεδα του 2019. Η Πορτογαλία ακολουθεί (-2%) και έπονται Ισπανία (-8%), Κροατία (-8%) και Ιρλανδία (-9%).

Οι χώρες της Ε.Ε. με τις χειρότερες επιδόσεις για απευθείας αεροπορική σύνδεση είναι η Σλοβενία (-57%), η Τσεχία (-41%), η Λετονία (-38%) και η Φινλανδία (-34%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών Ε.Ε., η Ισπανία (-8%), η οποία διαθέτει επίσης το υψηλότερο επίπεδο άμεσης συνδεσιμότητας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ακολουθείται από την Ιταλία (-13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-16%), τη Γαλλία (-20%) και τη Γερμανία (-27%).

Σχετικά με την άμεση συνδεσιμότητα εκτός της Ε.Ε., τα καλύτερα αποτελέσματα προήλθαν από τις μικρότερες αγορές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (+46%), της Αλβανίας (+35%), της Βόρειας Μακεδονίας (+12%) καθώς και της Τουρκίας (-6%). Η χειρότερη απόδοση καταγράφηκε από τη Λευκορωσία (-71%), τη Γεωργία (-40%), τη Μολδαβία (-36%) και τη Ρωσία (-35%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v