Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metaxa Hospitality Group: Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα

Δύο καινοτόμα προγράμματα παρουσίασε ο ξενοδοχειακός όμιλος. Στόχος των προγραμμάτων είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του και η βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση των προμηθευτών του.

Metaxa Hospitality Group: Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα

Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί διαχρονική προτεραιότητά του, το Metaxa Hospitality Group, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί τρία ξενοδοχεία σε Κρήτη και Σαντορίνη, παρουσίασε δύο καινοτόμα προγράμματα, τη «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία» και τις «Βιώσιμες Προμήθειες».

Το πρόγραμμα «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία» αφορά στην ιδιο-παραγωγή τροφίμων στα ξενοδοχεία του ομίλου και στην εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που εξαλείφουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ομίλου, μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και οδηγούν στην ανάπτυξη ενός αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος.

Οι βιώσιμες επιλογές του ομίλου περιλαμβάνουν τόσο τη βέλτιστη διαχείριση φυσικών πόρων -νερού, ενέργειας, πρώτων υλών τροφίμων- και την προαγωγή της υγείας του εδάφους, όσο και τη διαχείριση οργανικών υπολειμμάτων μέσω τεσσάρων πεδίων εφαρμογής: λαχανόκηποι, αρωματικά, εδώδιμοι καρποί, χλοοτάπητες. Απώτερο στόχο αποτελεί η σύνδεση της βιώσιμης παραγωγής τροφής με τη γαστρονομία, προσφέροντας υγιεινές επιλογές διατροφής (slow food) στους επισκέπτες.

Στο πλαίσιο αυτό, στους κήπους των ξενοδοχείων του ομίλου καλλιεργούνται με πιστοποιημένες βιώσιμες πρακτικές βιολογικά βότανα, βιολογικά φρούτα και καρποί και βιολογικοί λαχανόκηποι. Είναι ενδεικτικό ότι το εστιατόριο «Pithos», που βρίσκεται στο Creta Maris Beach Resort, προμηθεύεται τα απαραίτητα νωπά λαχανικά και φρούτα από τον κήπο του ίδιου του ξενοδοχείου.

«Βιώσιμες Προμήθειες»

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες» εκπαιδεύει τους συνεργάτες του ομίλου στις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των Τροφίμων και Ποτών, με στόχο τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνησή τους. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα λάβουν εκπαίδευση σε βιώσιμες πρακτικές γύρω από το επιχειρείν αναφορικά με το περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση και πρακτικές διαχείρισης της δικής τους αλυσίδας εφοδιασμού.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 επιλεγμένοι προμηθευτές ελληνικών προϊόντων με τους οποίους ο όμιλος διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία, ενώ επιδίωξη του Metaxa Hospitality Group είναι η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες κατηγορίες προμηθειών. Η πολιτική προμηθειών του ομίλου υλοποιείται με βάση τη συνεχώς αναπτυσσόμενη σχέση της με εθνικούς και τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 72,9% των προμηθευτών των ξενοδοχείων του Metaxa Hospitality Group βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Παράλληλα, το 92% των προμηθειών σε 20 κύριες κατηγορίες προϊόντων, όπως ελληνικά επιδόρπια, γιαούρτι, αυγά, ζυμαρικά, πραγματοποιείται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

«Ο τουρισμός, εκτός από μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα, έχει και μια μεγάλη δύναμη μετασχηματισμού. Δημιουργεί συνέργειες στη βάση αξιών και διαμορφώνει πρότυπα και συμπεριφορές. Αυτή τη μεγάλη μετασχηματιστική δύναμη αξιοποιούμε προκειμένου να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα βιωσιμότητας, με οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, δημιουργούμε σήμερα την “πράσινη γέφυρα” προς το βιώσιμο αύριο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, Ανδρέας Μεταξάς.

Το προφίλ του ομίλου

Το Metaxa Hospitality Group ιδρύθηκε στην Κρήτη το 1975 από τον Νικόλαο Μεταξά και αποτελείται από τα ξενοδοχεία Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, TUI Magic Life Candia Maris στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa στη Σαντορίνη, καθώς και ένα συνεδριακό κέντρο, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, επίσης στη Χερσόνησο.

Ο όμιλος έχει δρομολογήσει μία ακόμη επένδυση, προϋπολογισμού περίπου 126 εκατ. ευρώ, στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Καβούσι Ιεράπετρας, η οποία έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v