Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στο 2019 η κίνηση εσωτερικού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Οριακή πτώση της τάξης του 0,6% σε σύγκριση με το 2019 κατέγραψε η επιβατική κίνηση εσωτερικού στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Τα 9 εκατ. προσέγγισε ο αριθμός των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στον ΔΑΑ.

Επέστρεψε στο 2019 η κίνηση εσωτερικού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την επιστροφή της επιβατικής κίνησης εσωτερικού στα προ πανδημίας επίπεδα σηματοδότησε ο Ιούνιος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την ψαλίδα να κλείνει στο μείον 0,6% σε σχέση με το 2019, δίνοντας τον τόνο για την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα. Με θετικό πρόσημο, στο συν 3,3%, συγκριτικά με τα νούμερα πριν από την πανδημία, έκλεισε, την ίδια στιγμή, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού ως προς τις πτήσεις εσωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου η επιβατική κίνηση εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» σημείωσε πτώση 13,2% συγκριτικά με το 2019, με περισσότερους από 3 εκατ. επιβάτες να έχουν διακινηθεί στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αριθμός υπερδιπλάσιος έναντι του 2021. Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού, η ψαλίδα για το α’ εξάμηνο του έτους έκλεισε στο μείον 0,9%.

Σταθερά ανοδική τροχιά ακολουθεί και η επιβατική κίνηση εξωτερικού, η οποία για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού κατέγραψε μονοψήφιο ποσοστό μείωσης σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε στο -9,6%. Σε επίπεδο α’ εξαμήνου, η διεθνής κίνηση κατάφερε να καλύψει το 77% του 2019, με σχεδόν 6 εκατ. τουρίστες να δίνουν το παρών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συνολικά, κατά τους έξι πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφτασε σχεδόν τα 9 εκατομμύρια, ανακάμπτοντας στο 80% του 2019, ενώ μόνο για τον Ιούνιο ο αντίστοιχος αριθμός διαμορφώθηκε σε 2,43 εκατομμύρια, με πτώση κατά 6,8% σε σχέση με την κίνηση τον ίδιο μήνα του 2019.

Ως προς τις πτήσεις, κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2022 καταγράφηκε πτώση της τάξης του 9,5% σε σχέση με το 2019, με τις διεθνείς πτήσεις να παραμένουν μειωμένες σε ποσοστό 15,8%. Τον Ιούνιο ο αριθμός των πτήσεων εξωτερικού σημείωσε για πρώτη φορά μετά τους περιορισμούς της υγειονομικής κρίσης μονοψήφια πτώση στο -8,5% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τη μεγαλύτερη δυναμική με τα πλέον εντυπωσιακά νούμερα για το αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφει η κίνηση που προέρχεται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ενδεικτική είναι η εικόνα από τις ΗΠΑ, απ’ όπου η επιβατική κίνηση για το α’ εξάμηνο του έτους εμφανίζεται αυξημένη σε ποσοστό 50% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ όσον αφορά τις πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η άνοδος διαμορφώνεται στο +75% για το ίδιο διάστημα.

Με βάση το Recovery Tracker του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (INSETE), ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις 27 Ιουνίου έως τις 24 Ιουλίου προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο, με την πλειονότητα να προέρχεται από τη Γαλλία. Επεται η Γερμανία, ακολουθεί η Ιταλία και την πεντάδα των αγορών με τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων ολοκληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v