Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται η ώρα της πληρωμής για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά και αρχίζουν οι πληρωμές. Η ΑΑΔΕ έχει βγάλει τον τελικό λογαριασμό της οφειλής, η οποία μπορεί να αποπληρωθεί ακόμα και σε 96 μηνιαίες δόσεις. Εκπτωση για εφάπαξ καταβολές από τους οφειλέτες.

Ερχεται η ώρα της πληρωμής για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και παρατάσεις, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή αναμένεται εντός των ημερών -μέσα στην εβδομάδα, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας-, σημαίνοντας την ώρα της αλήθειας για το μέγεθος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Από τα 8,3 δισ. ευρώ των ενισχύσεων η κυβέρνηση έχει ήδη «κουρέψει» 5 δισ, ευρώ, με το κράτος να κάνει δώρο ακόμα και το 75% των συνολικών ενισχύσεων που έλαβαν στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Με την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών, η ΑΑΔΕ έχει βγάλει τον τελικό λογαριασμό της οφειλής, η οποία μπορεί να αποπληρωθεί ακόμα και σε 96 μηνιαίες δόσεις, με το υπουργείο Οικονομικών να κάνει ένα ακόμα «δώρο». Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ έως το τέλος του μήνα έχουν πρόσθετη έκπτωση 15%. Συνολική οφειλή, δόσεις και εκπτώσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα αποτυπώνονται στα υπό ανάρτηση εκκαθαριστικά από την ΑΑΔΕ.

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στην ενότητα Μητρώο και Επικοινωνία/e -Κοινοποιήσεις ενώ παράλληλα θα αποσταλεί και email στην ηλεκτρονική διεύθυνση του φορολογούμενου. Τα επιστρεφόμενα ποσά, χωρίς την έξτρα έκπτωση 15%, προσδιορίζονται με βάση τον τζίρο και τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης.

1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 10. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
  • Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 10. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
  • Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις

2. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτό προκύπτει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.
  • Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v