Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινούν ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ με διαδικασίες-εξπρές

Συνολικά 63 ψηφιακά έργα τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ετοιμάζεται διαγωνισμός-πλαίσιο για συμβούλους που θα τρέξουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης δημόσιων έργων πληροφορικής.

Ξεκινούν ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ με διαδικασίες-εξπρές

Ένα «καυτό» καλοκαίρι αλλά και ένα ιδιαίτερα αποδοτικό εξάμηνο προανήγγειλε η Κοινωνία της Πληροφορίας με την προκήρυξη 63 ψηφιακών έργων 1,4 δισ. ευρώ, διαγωνισμό-πλαίσιο για την επιλογή συμβούλων για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς για τα έργα πληροφορικής, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται από την ωρίμανση μέχρι την ανάθεσή τους.

Μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) έχει προγραμματίσει την προκήρυξη έξι μεγάλων έργων, προϋπολογισμού 453,8 εκατ. ευρώ. Το επόμενο 10ήμερο, έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη του έργου CRMS  (Citizens delivery platform), με προϋπολογισμό 66 εκατ. ευρώ.

Ως τον Αύγουστο θα προκηρυχθούν τα έργα:

  • Ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, 119,2 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής 30 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο καλοκαίρι, θα δημοπρατηθούν επίσης η Ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δικαιοσύνης, 97,8 εκατ. ευρώ, το έργο Προμήθεια Κεντρικών Νεφο-υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών (Hybrid Government Cloud), 117,8 εκατ. ευρώ και η Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη - BI, προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 20 συν 1 χρόνια της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Σ. Ασθενίδης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των έργων, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Διστακτικός φάνηκε ο κ. Ασθενίδης, απαντώντας σε ερώτηση αν οι εταιρείες καταφέρουν να υλοποιήσουν τα έργα αυτά, ωστόσο τόνισε ότι όσο περνάει από τα… χέρια της ΚτΠ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να γίνουν όλα με απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία, επισπεύδοντας τους χρόνους.

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ασθενίδης προανήγγειλε και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ως προς τις δημόσιες συμβάσεις για τα έργα πληροφορικής. «Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία και το Μέγαρο Μαξίμου για απλοποίηση και σύντμηση των χρόνων, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ασθενίδης σε συνέντευξή του στο Εuro2day.gr είχε επισημάνει ότι απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. «Δεν κρύβουμε πως έχουμε εισηγηθεί βέβαια την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα επιταχύνει την ολοκλήρωση των έργων πληροφορικής. Πρέπει να απλοποιηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί, δίκαια και με διαφάνεια. Πρέπει η πολιτική ηγεσία και όλοι οι φορείς να εξετάσουμε και να βρούμε λύσεις από κοινού», είχε πει χαρακτηριστικά τότε. Έτσι οι δύο πλευρές ξεκίνησαν διάλογο και όπως φαίνεται, πολύ σύντομα θα υπάρξουν και αποτελέσματα.

Συμφωνία-πλαίσιο

Για την επιτάχυνση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και λόγω του στενού χρονοδιαγράμματος, η Κοινωνία της Πληροφορίας ξεκινά διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλων τεχνικής υποστήριξης προϋπολογισμού 30-35 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός αυτός, σύμφωνα με τον κ. Ασθενίδη, θα «τρέξει» άμεσα προκειμένου οι σύμβουλοι που θα επιλεγούν να αναλάβουν την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα  έργα της ΚτΠ σε αριθμούς

  • Δημιουργεί 251 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού 2,9 δισ. ευρώ
  • Προχωρά 114 προγραμματικές συμφωνίες 4,5 δισ. ευρώ
  • Υλοποιεί 96 συμβάσεις 900 εκατ. ευρώ
  • Προγραμματίζει 63 προκηρύξεις νέων έργων 1,4 δισ. ευρώ

Σημαντικά ολοκληρωμένα έργα:

  • taxisnet, 6,9 εκατομμύρια ευρώ
  • εθνικό ληξιαρχείο, 26 εκατομμύρια ευρώ
  • rural broadband, 161 εκατομμύρια ευρώ
  • σύζευξις 1, 44 εκατομμύρια ευρώ
  • 112, 10,5 εκατομμύρια ευρώ
  • μουσείο της Ακρόπολης, 1,75 εκατομμύρια ευρώ
  • g-cloud, 17,5 εκατομμύρια ευρώ
  • ψηφιακή μέριμνα 1, 99,5 εκατομμύρια ευρώ
  • freedom pass, 1 εκατομμύριο ευρώ
  • freedom pass data, 10 εκατομμύρια ευρώ
  • υποστήριξη συστήματος εμβολιασμού κατά Covid-19, 9 εκατομμύρια ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v