Οι νικητές του Ecotrophelia 2022: Οικολογική καινοτομία στη διατροφή

Οι καινοτόμες αγροδιατροφικές ιδέες των νέων Ελλήνων επιστημόνων, που θα εμπλουτίσουν τα πιάτα μας και την εθνική παραγωγή τού αύριο: dressing οσπρίων και λαχανικών στο 1ο βραβείο. Οι άλλες γευστικές προτάσεις των φοιτητών.

Οι νικητές του Ecotrophelia 2022: Οικολογική καινοτομία στη διατροφή

Στις 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2022. Εδώ και 12 χρόνια, τον διαγωνισμό-θεσμό στηρίζει αδιάκοπα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), που αναδεικνύει τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, 620 φοιτητές από 16 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, με 119 προτάσεις καινοτόμων προϊόντων διατροφής με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας, πέντε από τις οποίες έχουν διακριθεί και στην Ευρώπη.

Για ακόμη μια χρονιά οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόκληση και κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα τους. Φέτος ο διαγωνισμός διεξήχθη με φυσική παρουσία, ενώ η τελετή βράβευσης μεταδόθηκε ζωντανά αλλά και διαδικτυακά.

Στην τελική φάση έφτασαν 12 ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τις γευστικές προτάσεις τους, δυσκολεύοντας πολύ το έργο της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής, συνεχίζει ο ΣΕΒΤ.

Το 1ο βραβείο αλλά και το βραβείο για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» κατέκτησε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Granny’s Wish. Πρόκειται για ένα θρεπτικό shot οσπρίων και λαχανικών που καταναλώνεται και ως dressing.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν My Vefir, vegan ρόφημα τύπου κεφίρ σε 3 διαφορετικές γεύσεις και σε οικολογική συσκευασία.

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν Bit-Eat, μια θρεπτική σειρά παξιμαδιών σε τρεις διαφορετικές γεύσεις, για κατανάλωση όλη την ημέρα.

Το βραβείο για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Φanies, χορτοφαγικά μπράουνις υψηλής πρωτεΐνης από κόκκινες φακές.

Της τελετής βράβευσης προηγήθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Σύγχρονη Εκπαίδευση – Καινοτομία – Βιομηχανία Τροφίμων: Μαζί για το μέλλον της νέας γενιάς», την οποία συντόνισε η κα Β. Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια ΣΕΒΤ. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ. Ι. Γιώτης, πρόεδρος ΣΕΒΤ, Α. Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Α. Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας και η κα Λ. Αδάμ, μέλος της νικήτριας ομάδας GReatings, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον διαγωνισμό του 2019 και R&D scientist στην εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕΤ.

Ο κ. Ι. Γιώτης, πρόεδρος ΣΕΒΤ, συνεχάρη θερμά τους φοιτητές για την προσπάθειά τους. Τόνισε τα κίνητρα που προσφέρει ο διαγωνισμός στη νέα γενιά και την ευκαιρία που της δίνεται να παρουσιάσει τη δική της προσέγγιση για την καινοτομία στα προϊόντα διατροφής, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων & ποτών.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Α. Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταρχήν αναγνώρισε την ευκαιρία που δίνει ο διαγωνισμός στους φοιτητές να συναγωνιστούν και να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ως προς τη σημασία που έχουν η έρευνα και η καινοτομία, τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στη βιομηχανία, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αξία της «γνώσης για την κοινωνία» και όχι της «γνώσης για τη γνώση».

Από την πλευρά του, o κ. Α. Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ ο οποίος μέσα από τον διαγωνισμό Ecotrophelia δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και νέους επιστήμονες να εκφράσουν το φιλέρευνο πνεύμα τους, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν νέα και καινοτόμα προϊόντα αγροδιατροφής. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εντάσσει την αγροδιατροφή ως έναν από τους τομείς προτεραιότητας στην εθνική στρατηγική της για την έξυπνη εξειδίκευση και θα συμβάλει σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία».

Η κα Λ. Αδάμ, νικήτρια το 2019 με την ομάδα της από το ΓΠΑ, μοιράστηκε την εμπειρία της από τον εθνικό και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή που είχε αυτή η εμπειρία στην επαγγελματική της σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v