Στουρνάρας: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι αν είναι ισχυρό

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε», δηλώνει για το μηχανισμό που ετοιμάζει η ΕΚΤ για να προστατεύσει χώρες του Νότου.

Στουρνάρας: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι αν είναι ισχυρό

Το νέο εργαλείο που ετοιμάζει η ΕΚΤ για να προστατεύσει τις χώρες του Νότου καθώς αυξάνονται τα επιτόκια μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg δήλωσε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το εργαλείο, εκφράζοντας την πεποίθησή του για μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση» που ελπίζει ότι θα εκπλήξει τις αγορές «από τη θετική πλευρά».

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε», σημείωσε. «Θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο».

Αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που προετοιμάζονται για μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων αγωνίζονται επίσης ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της ευρωζώνης. Μετά το άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων τον Ιούνιο, έχουν επιταχύνει τις εργασίες για το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκαλούν μέχρι στιγμής «Transmission Protection Mechanism».

Τα σχόλια του Γ. Στουρνάρα θυμίζουν το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions της ΕΚΤ που ακολούθησε τη διάσημη δέσμευση του πρώην προέδρου της Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τη ζώνη του ευρώ ενωμένη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά και το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Ενώ οι αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι το νέο μέσο θα είναι έτοιμο έως τη συνάντησή τους την 21 Ιουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο Γ. Στουρνάρας είναι πιο αισιόδοξος. Ωστόσο, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους που μπορεί να χρειαστεί να πληρούν τα μέλη της ευρωζώνης για να είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

Υπογράμμισε ότι το μέσο είναι απαραίτητο, ωστόσο, ελλείψει ευρύτερων μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση», είπε ο Στουρνάρας. «Θα πρέπει να το διορθώσουμε, αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη του τον μηχανισμό μετάδοσης».

Το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης αυτό το μήνα είναι «πολύ πιθανό» να συμβεί, είπε. Με μια ακόμα μεγαλύτερη κίνηση να αναμένεται την επόμενη συνάντηση, τον Σεπτέμβριο, ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει ότι «θα δούμε τι θα πουν τα στοιχεία τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού, όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης».

Βλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα αρχίσει να επιβραδύνεται προς το τέλος του έτους και θα πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2024. «Δεν θα μπορώ να σας πω πού θα κορυφωθεί γιατί εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν από τα μοντέλα», είπε ο Στουρνάρας. «Εξαρτάται ίσως από γεωπολιτικούς λόγους».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συμπέσουν με μια επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης. "Υπάρχουν στασιμοπληθωριστικοί άνεμοι που πνέουν, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό", είπε ο Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βλέπει ακόμα στασιμοπληθωρισμό. «Αλλά προς το παρόν δεν αναμένουμε αρνητική ανάπτυξη φέτος ή του χρόνου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v