Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Γέφυρες» εξωστρέφειας οι αγορές της Λ. Αμερικής

Διοργανώθηκαν δύο ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε ποιες χώρες εστίασαν. Σχέδια για επιχειρηματική αποστολή ελληνικών εταιρειών σε έξι κράτη της περιοχής με στόχο τη σύναψη νέων συμφωνιών και την προώθηση της συνεργασίας.

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Γέφυρες» εξωστρέφειας οι αγορές της Λ. Αμερικής

Δύο ημερίδες για τις δυνατότητες και ευκαιρίες επιτυχούς παρουσίας στις αγορές της Λατινικής Αμερικής οργάνωσε πρόσφατα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο νέου κύκλου εξωστρεφών δράσεων.

Η πρώτη, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και η δεύτερη έγινε στην Αθήνα από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Enterprise Europe Network. Τις δύο Ημερίδες παρακολούθησαν περισσότερα από 100 στελέχη εταιρειών.

Στις ημερίδες έγιναν παρουσιάσεις έξι χωρών, της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Αργεντινής, του Περού, του Παναμά και της Ουρουγουάης, με αναλυτικά στοιχεία για την οικονομία και εκτιμήσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε κάθε χώρα, τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις καταναλωτικές τάσεις, τις ανάγκες εισαγωγών και τον ανταγωνισμό, τα κίνητρα για επενδύσεις, τους κλάδους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον κτλ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι Λατινοαμερικάνικες αγορές των 600 εκατομμυρίων καταναλωτών έχουν φανεί ανθεκτικές στην οικονομική κρίση με ορισμένες χώρες να διατηρούν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα από Ε.Ε. κερδίζουν σταθερά έδαφος, οι ανάγκες σε νέες και αναβαθμισμένες υποδομές, σε ψηφιακή τεχνολογία, σε ενεργειακά έργα ανοίγουν πρόσφορο πεδίο για δράση, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και σε υπηρεσίες υγείας. Όπως τονίστηκε, για τις ελληνικές εταιρείες υπάρχουν ευκαιρίες στα καλλυντικά και φαρμακευτικά, στα αγροτικά προϊόντα, στα δομικά υλικά, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης (φωτογραφία):

«Οι νέες συνθήκες παρακινούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να εντείνουν και να διευρύνουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους, με στρατηγική και διορατικότητα να βάλουν στο διεθνές ραντάρ τους νέες αγορές όπου διαφαίνονται ευκαιρίες και μελλοντικά οφέλη. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εμπλουτίζει διαρκώς τη «βεντάλια» των υπηρεσιών του και προχωρά σε πρωτοβουλίες, που στηρίζουν πρακτικά τα μέλη του να αναπτυχθούν έγκαιρα οπουδήποτε υπάρχουν πραγματικές επιχειρηματικές προοπτικές».

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι:

«Η στροφή προς τις αγορές της Λατινικής Αμερικής μπορεί να δώσει διέξοδο σε όσες επιχειρήσεις τολμήσουν να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς, καταναλωτική κουλτούρα και άνοδο της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης, προσφέροντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αξιοποιώντας την παραδοσιακά φιλική στάση και αποδοχή του ελληνικού στοιχείου».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Eιδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, κ. Ιάσονας Πιπίνης, που μετέφερε το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την περιοχή αυτή και το Μέλος Διοικητικής Επιτροπής και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, κ. Δημήτριος Δημητρίου.

Σε συνέχεια των ημερίδων προγραμματίζεται Επιχειρηματική Αποστολή στις παραπάνω χώρες τον Οκτώβριο (9-22/10) δίνοντας την ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες να έχουν σειρά στοχευμένων συναντήσεων και να επιδιώξουν νέες συμφωνίες για εξαγωγές και άλλες συνεργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v