Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξιλάρι παροχών 1,5 δισ. ευρώ από τον τουρισμό

Νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν σημαντική τόνωση στα κρατικά ταμεία. Πονοκέφαλος ωστόσο το ενεργειακό κόστος καθώς νέα εκτόξευση των τιμών μπορεί να ροκανίσει έως και να εξαφανίσει τα έξτρα έσοδα.

Μαξιλάρι παροχών 1,5 δισ. ευρώ από τον τουρισμό

Νέο ρεκόρ στον τουρισμό περιμένει το 2022 το υπουργείο Οικονομικών, με τις νεότερες εκτιμήσεις να αναφέρουν υπέρβαση ακόμα και κατά 10% των επιδόσεων του 2019.

Μια τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με πρόσθετα τουριστικά έσοδα ή παραπάνω ΑΕΠ 3-5 δισ. ευρώ, η οποία με τη σειρά της φέρνει πρόσθετα έσοδα 1-1,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε ποσοστό 35% τα πρόσθετα τουριστικά έσοδα μεταφράζονται σε έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αλλά αυτά τα έξτρα έσοδα κινδυνεύει να τα καταβροχθίσει η ενεργειακή κρίση.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο η διακοπή ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, η οποία ενεργοποιήθηκε χθες για δέκα ημέρες, με πρόσχημα τη συντήρησή του, να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, μετατρέποντας και με τη βούλα την ενεργειακή κρίση σε βασικό όπλο άσκησης ασφυκτικής πίεσης από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος δελτίου στην ενέργεια είναι πιο ορατός από ποτέ σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, με πρώτη τη γερμανική και το φάντασμα της ύφεσης σκιάζει τις προοπτικές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα είναι οι τιμές αλλά η επάρκεια ενέργειας, δοκιμάζοντας την κοινωνική και πολιτική συνοχή στην Ε.Ε., εκτιμούν αναλυτές.

Στο επίπεδο των τιμών, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές κυμαίνονται στην περιοχή των 170 ευρώ, με την Κομισιόν να θεωρεί πως το βασικό σενάριο αυτή την ώρα δεν ενσωματώνει πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κομισιόν προετοιμάζεται για νέα καθοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού, με το βασικό σενάριο να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από την ύφεση. Αν κοπεί το ρωσικό αέριο, η βαθιά ύφεση θα βρίσκεται προ των πυλών. Ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να περιληφθεί στις νεότερες προβλέψεις της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην Ελλάδα ζήτημα επάρκειας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται με τα σημερινά δεδομένα, αν και η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για όλα τα ενδεχόμενα. Με κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών LNG, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο περιορίστηκε για τη χώρα μας στο 3% τον Ιούνιο, όταν ήταν 34% τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη όμως διατυπώνεται ανησυχία για τον «συνωστισμό» αγοραστών που αναμένεται να πυροδοτήσει στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας μέσω αγωγών στην Ε.Ε. από τη Ρωσία. Σε αυτό το σενάριο, πιέσεις θα υπάρξουν και στις ποσότητες και στις τιμές.

Όλες οι παράμετροι ζυγίζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στη «γραμμή» του Eurogroup για στοχευμένες παροχές προσωρινού χαρακτήρα, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους, ιδίως για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v