Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει στα επίπεδα του 2019 η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη

Στο συν 5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα η Ελλάδα τον Ιούλιο. Στα κορυφαία αεροδρόμια το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από ποιες χώρες έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες. Η ανατροπή και η έκπληξη.

Ανακάμπτει στα επίπεδα του 2019 η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη

Στο 90% των επιπέδων του 2019 εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί η αεροπορική κίνηση πανευρωπαϊκά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής, με την Ελλάδα να είναι από τις λίγες χώρες που έχουν καταφέρει να κάνουν ολική επαναφορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, ο αριθμός των πτήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς 6 εβδομάδες εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μικρή μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες, λόγω αναπροσαρμογής των δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών.

Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι ισχυρή, θυμίζοντας επίπεδα προ πανδημίας, καθώς ο ημερήσιος αριθμός πτήσεων για τις Παρασκευές του Ιουλίου και του Αυγούστου διαμορφώνεται σε 33.000 περίπου. Μάλιστα, ο αριθμός των δρομολογίων αναμένεται να φτάσει στο peak την περίοδο υψηλής ζήτησης, το α’ 15νθήμερο του Αυγούστου.

Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 11 έως και τις 17 Ιουλίου, ο αριθμός των πτήσεων ήταν μειωμένος σε ποσοστό 1,3% σε σύγκριση με την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε τελικά στο 86,3% των επιπέδων του 2019. Σε καθημερινή βάση, τα δρομολόγια ανά την Ευρώπη ανήλθαν σε 30.469, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ξεπέρασε τις 213 χιλιάδες.

Η ανάκαμψη της Ελλάδας

Ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα έχει πετύχει ήδη η Ελλάδα, η οποία τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ήταν η μοναδική χώρα από τις 10 με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων πτήσεων, που είχε θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρέθηκε στο συν 5% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, καταγράφοντας παράλληλα άνοδο σε ποσοστό 6% σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου. Ανοδικά σε σχέση με τον Ιούνιο κινήθηκαν επίσης η Τουρκία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Ως προς τα αεροδρόμια, τo «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκε χθες στο top-10 βάσει αριθμού πτήσεων (αφίξεων και αναχωρήσεων), επιβεβαιώνοντας και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη σταδιακή επαναφορά του στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε σχέση με τα μερίδια των αγορών που πρωταγωνίστησαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το α’ εξάμηνο του έτους, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 12%, επιβεβαιώνοντας την τάση που θέλει τους Βρετανούς να… εκθρονίζουν τους Γερμανούς από την κορυφή στην πηγή προέλευσης τουριστών για τη χώρα μας, και ακολούθησαν με αντίστοιχη δυναμική οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο 11%. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως τον Ιούλιο οι ΗΠΑ να αναρριχηθούν στην πρώτη θέση, αντανακλώντας την έντονη ζήτηση που καταγράφεται για την Ελλάδα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μερίδιο των Γερμανών (11%), που βρέθηκαν στην τρίτη θέση, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν με μονοψήφιο ποσοστό που διαμορφώνεται πέριξ του 7%-8% η Γαλλία και η Ιταλία. Στις top αγορές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συμπεριλήφθηκε η Κύπρος, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 5%, και τη 10άδα συμπλήρωσαν η Ελβετία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Ισπανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v