Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τροπολογία μειώνεται το ρίσκο στους λογαριασμούς ρεύματος

Τι προβλέπει τροπολογία στη ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πού αποσκοπεί η κίνηση. Το αίτημα των προμηθευτών. Τη Δευτέρα οι πρώτες αναρτήσεις χρεώσεων. Έσοδα €332 εκατ. από τη χονδρεμπορική αγορά τον Ιούλιο, με την εφαρμογή του πλαφόν.

Με τροπολογία μειώνεται το ρίσκο στους λογαριασμούς ρεύματος

Αλλάζει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προθεσμία ανακοίνωσης των μηνιαίων χρεώσεων για τα κυμαινόμενα τιμολόγια, ώστε οι τιμές που θα ισχύουν κάθε μήνα να αναρτώνται από τις εταιρείες στις ιστοσελίδες τους 10 ημέρες νωρίτερα. Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να μειωθεί το ρίσκο των προμηθευτών, αφού η πρόβλεψη λίγες ημέρες πριν από τον μήνα εφαρμογής μπορεί να είναι πιο ακριβής και ασφαλής.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, όπως αυτό περιγράφεται στη ρύθμιση για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, οι προβλέψεις των προμηθευτών πρέπει να γίνονται 30 ημέρες πριν από την εφαρμογή των χρεώσεων που ανακοινώνουν. Κι αυτό γιατί έως το τέλος κάθε μήνα πρέπει να αναρτούν τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η ανακοίνωση των χρεώσεων σε μηνιαία βάση θεσπίσθηκε στο πλαίσιο αναστολής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, που θα ισχύσει για τις κυμαινόμενες συμβάσεις. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Αυγούστου 2022 και θα παραμείνει σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου 2023, με δυνατότητα παράτασης ή πρόωρης λήξης μέσω Υπουργικής Απόφασης.

Τη μετάθεση της προθεσμίας ανακοίνωσης των χρεώσεων πιο κοντά στην έναρξη εφαρμογής τους είχε ζητήσει ο Σύνδεσμος των Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ, με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών, περιορίζοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Έτσι κι αλλιώς, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, η τιμολόγηση των τελικών πελατών βάσει προβλεπόμενων τιμών, εκ των πραγμάτων αυξάνει τα τελικά τιμολόγια προμήθειας λόγω του πολύ υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου. Έτσι, ο ΕΣΠΕΝ είχε ζητήσει οι ανακοινώσεις να γίνονται έως τις 25 του μηνός για τον επόμενο μήνα.

Η αλλαγή της προθεσμίας θα γίνει μέσω της τροπολογίας με την οποία θα μεταφερθούν οι πρώτες ανακοινώσεις χρεώσεων, οι οποίες θα ισχύσουν τον Αύγουστο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, από την Κυριακή 10 Ιουλίου που προβλεπόταν στη ρύθμιση, με συνέπεια η σχετική αλλαγή να πρέπει να επισφραγισθεί με τροπολογία.

Η μετάθεση για τις 25 Ιουλίου της ανάρτησης των χρεώσεων Αυγούστου έγινε από το ΥΠΕΝ, λόγω της αβεβαιότητας για την επανέναρξη λειτουργίας του Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, αφού τυχόν παράταση της διακοπής λειτουργίας του αγωγού θα έβαζε «φωτιά» στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Το υπουργείο έχει ενημερώσει γραπτώς τους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή της ρήτρας ήρθε να συμπληρώσει τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά, που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, από την έναρξη ισχύος του πλαφόν (στις 8 Ιουλίου) και στις 15 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει, έχουν παρακρατηθεί «υπερέσοδα» 332,45 εκατ. ευρώ από όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς, με σκοπό τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v