Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύει ένα ελληνικό νοικοκυριό για να αγοράσει σπίτι!

Στην έκτη ακριβότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα, όπως καταγράφεται στην έκθεση Housing taxation in OECD countries. Μόλις τέσσερα χρόνια αρκούν στις ΗΠΑ. Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύει ένα ελληνικό νοικοκυριό για να αγοράσει σπίτι!

Δεκατρία χρόνια θα πρέπει να εργάζεται ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό για να αγοράσει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων στην Ελλάδα και να μη χαλάει σε αυτό το διάστημα ούτε ένα ευρώ για άλλο λόγο.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ Housing taxation in OECD countries κατατάσσει την Ελλάδα στην έκτη ακριβότερη θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού.

Ωστόσο, υπάρχουν και... χειρότερα. Στη Νέα Ζηλανδία, χρειάζονται τα εισοδήματα 18,7 ετών, στην Κορέα 16,6, στην Ιρλανδία 16,1, στο Λουξεμβούργο 15,8 και στην Αυστραλία τα εισοδήματα 14,4 ετών. Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ , αρκούν τα εισοδήματα 4,1 ετών.

Η ετεροβαρής σε σχέση με τα εισοδήματα αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δείχνουν πως η αγορά του ακινήτου των 100 τ.μ. απαιτούσε το 2000 δουλειά 11,7 ετών.

Από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα απόκτησης κατοικίας εντοπίζεται στους νέους έως 34 ετών καθώς το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν αποκτήσει δικό τους σπίτι, χωρίς να το έχουν κληρονομήσει ή να έχει περάσει στα χέρια τους με γονική παροχή ή δωρεά, είναι μόλις 13%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v