Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ross–Κουλορίδας: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι μικρομεσσαίες εισηγμένες

Η συνάντηση του προέδρου Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών με την πρόεδρο της ESMA πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή της τελευταίας στο διεθνές συνέδριο "The Future of Sustainable Finance" που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ross–Κουλορίδας: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι μικρομεσσαίες εισηγμένες

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) κα Verena Ross είχε ο κ. Αθανάσιος Κουλορίδας, Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), Δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Εταιρειών και Κεφαλαιαγοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη συνάντηση, ο κος Κουλορίδας παρουσίασε τις πάγιες θέσεις της ΕΝΕΙΣΕΤ για τα ζητήματα των εισηγμένων εταιρειών και ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, συζήτησαν θέματα όπως η ανάγκη περαιτέρω μείωσης του διοικητικού βάρους για τις μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρίες και ενθάρρυνσης της άντλησης κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές, αλλά και οι επιπτώσεις της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών σε περιφερειακά χρηματιστήρια όπως το Ελληνικό. Ο κος Κουλορίδας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σε επιμέρους νομοθετήματα τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν ελαφρύνσεις στις μικρομεσαίες εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ επισήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης επισήμων καναλιών διαλόγου για τον ρόλο των περιφερειακών χρηματιστηρίων, για παράδειγμα, μέσω διαρκών επιτροπών ή έναρξης σχετικού δημοσίου διαλόγου από την ESMA.

Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στις τρέχουσες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στο ευρύτερο θέμα της βιωσιμότητας και της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG, δίνοντας έμφαση στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης. Ο κ. Κουλορίδας αναφέρθηκε στις επικείμενες πρωτοβουλίες της Ευρωπαικής Επιτροπής, επισημαίνοντας την ανάγκη καθιέρωσης ρεαλιστικών υποχρεώσεων και ίσων όρων ανταγωνισμού με εταιρείες τρίτων χωρών σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας. Τέλος συζητήθηκαν θέματα εναρμόνισης των κανόνων διαμόρφωσης των κυρώσεων και αστικής ευθύνης σε ενωσιακό επίπεδο.

Διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε πολλά ζητήματα. Οι δυο τους υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης ενός καλά ισορροπημένου συστήματος εποπτείας που θα περιλαμβάνει μη δικαστικούς και κυρωτικούς μηχανισμούς αποκατάστασης, συμφωνώντας ότι ο ρόλος των εποπτικών αρχών πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο κος Κουλορίδας κατέθεσε συνοπτικό υπόμνημα με τις προτάσεις τις ΕΝΕΙΣΕΤ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών που είχε η κα Ross με αφορμή τη συμμετοχή της στο διεθνές συνέδριο "The Future of Sustainable Finance" που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v