Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φθινόπωρο και... βλέπουμε για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας

Νέα παράταση δύο μηνών στους επενδυτές ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη Σύμβαση Παραχώρησης. Οι ενστάσεις και ο κίνδυνος για την πορεία του διαγωνισμού. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις και ο ρόλος της συγκυρίας.

Το φθινόπωρο και... βλέπουμε για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας

Από το Φθινόπωρο θα φανεί αν θα προχωρήσει η επένδυση για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ή αν θα παραπεμφθεί στις καλένδες.

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έδωσε παράταση δύο μηνών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη Σύμβαση Παραχώρησης, από τα τέλη Ιουλίου που είχε ανακοινώσει αρχικά για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η παράταση δόθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου οι επενδυτές, η Energean Oil & Gas και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν ενδελεχώς τη Σύμβαση.

Με δεδομένο ότι παραμένουν ισχυρές οι ενστάσεις και των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων για τον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ και μπροστά στον κίνδυνο να αποτύχει ο διαγωνισμός, λόγω της απροθυμίας τους να συμμετάσχουν, όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει στη δημόσια διαβούλευση, το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να κάνει μία κίνηση ρελάνς. Προτάσσει τη Σύμβαση Παραχώρησης, που έχει ήδη αναρτηθεί στο VDR και ζητά τα σχόλια των επενδυτών. Αυτά, εκτιμά, ότι θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον της επένδυσης.

Αν η υποδοχή της Σύμβασης Παραχώρησης είναι σε γενικές γραμμές θετική, δηλαδή, δεν υπάρξει σωρεία «κόκκινων σχολίων», τότε το Ταμείο θα έχει πάτημα να αναζητήσει τρόπους ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν προκύψουν ισχυρές ενστάσεις και για τη Σύμβαση, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σημεία σύγκλισης με τους επενδυτές.

Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι συμμερίζεται τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους για τον οριστικό Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ, ο οποίος δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση. Αιχμή του δόρατος των διαμετρικά αντίθετων αντιλήψεων μεταξύ της Αρχής και των επενδυτών είναι το ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ταμείο προτίθεται να συζητήσει με τα αρμόδια υπουργεία τρόπους οικονομικής στήριξης του αναδόχου, μέσω της τήρησης, για λογαριασμό του δημοσίου, στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας. Υπό την αίρεση, πάντα, ότι δεν θα απορρίψουν οι επενδυτές και τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η περίοδος που θα τεθεί το όλο θέμα στο τραπέζι δεν θεωρείται ευνοϊκή. Θα υπάρχει πίεση για τα αποθέματα φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, η ζήτηση θα αυξάνεται λόγω εποχής, τα παιχνίδια του Πούτιν θα αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό, συνεπώς, δεν αποκλείεται η τιμή του φυσικού αερίου να γνωρίσει και νέες στιγμές δόξας. Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της επένδυσης για την υπόγεια αποθήκη ενδεχομένως να αυξηθεί περαιτέρω. Τι ευελιξία μπορεί να επιδείξει η πολιτεία για τη στήριξη των επενδυτών, όταν θα έχει να αντιμετωπίσει και την εξυπηρέτηση των αυξημένων επιδοτήσεων για τους καταναλωτές;

Με αυτά τα δεδομένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το «ξεκλείδωμα» της συγκεκριμένης επένδυσης, που θεωρείται εξαιρετικά απαραίτητη υπό τις δεδομένες συνθήκες της αγοράς. Αν η χώρα τη διέθετε έγκαιρα δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε σήμερα για την αναγκαιότητα της αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία, μία λύση για την οποία προμηθευτές, ηλεκτροπαραγωγοί και αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ότι είναι και ακριβή και επισφαλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v