Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα από... αέρος για παράταση της τουριστικής σεζόν

Σε προσθήκη νέων πτήσεων και παράταση των προγραμμάτων τους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, και όχι μόνο, προχωρούν οι ισχυροί του τουρισμού. Στο επίκεντρο η προσπάθεια παράτασης της σεζόν πέρα από τον Οκτώβριο.

Σήμα από... αέρος για παράταση της τουριστικής σεζόν

Τη δυναμική της περιόδου υψηλής τουριστικής ζήτησης, κατά την οποία τουλάχιστον οι προορισμοί πρώτης γραμμής της χώρας έσπασαν τα κοντέρ σε αφίξεις και εισπράξεις, φιλοδοξούν να διατηρήσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και γιατί όχι μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, οι επιχειρηματίες του κλάδου. Το φινάλε της σεζόν, άλλωστε, είναι εκείνο που, όπως επισημαίνουν, θα κρίνει τελικά εάν ο στόχος που έχει τεθεί για υπέρβαση των μεγεθών του 2019 θα επιτευχθεί.

Τα πρώτα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο είναι ενθαρρυντικά, ενώ αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που έρχονται για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς να προσδοκούν σε παράταση λίγων ημερών της σεζόν, τουλάχιστον για προορισμούς που μπορούν να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρηματίες σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κως και η Ρόδος, συζητούν με tour operators το ενδεχόμενο προσθήκης κάποιων πτήσεων charter μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Στις δυνατότητες επιμήκυνσης της σεζόν και στην ανάδειξη ελληνικών προορισμών ακόμη και μετά το πέρας της θερινής περιόδου φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν tour operators και αεροπορικές εταιρείες που προσθέτουν πτήσεις και δρομολόγια για την Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή, πριν από λίγα 24ωρα, ο γερμανικός tour operator FTI ανακοίνωσε τα σχέδιά του για επέκταση του προγράμματός του στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη και στη Ρόδο, πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας επί της ουσίας μια μικρή παράταση στη σεζόν. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει τους ταξιδιώτες, ο FTI προσφέρει επιπλέον παροχές, με το πρόγραμμά του να επεκτείνεται μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην ίδια λογική, η ιρλανδική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair, λίγες ημέρες πριν, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση των πτήσεών της από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ στο Λονδίνο με προορισμό την Ελλάδα για τον Οκτώβριο. Και μπορεί αυτή η προσθήκη να αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας να προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες, δεδομένων και των περιορισμών που έχει επιβάλει το αεροδρόμιο του Χίθροου ως προς τον αριθμό των ημερήσιων επιβατών που εξυπηρετεί, ωστόσο η ενίσχυση του πτητικού προγράμματος της Ryanair για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία συνεπάγεται την προσθήκη περίπου 100.000 θέσεων συνολικά κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών σχολικών διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα τονώσει τη ζήτηση.

Πέρα από τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, που ούτως ή άλλως βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των αεροπορικών εταιρειών και των tour operators, στο κάδρο για τον χειμώνα μπαίνουν και μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αθήνας, η οποία απέκτησε μία θέση στο πρόγραμμα της επίσης χαμηλού κόστους Eurowings. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την αύξηση κατά 30% του αριθμού των πτήσεών της με προορισμό μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και η ελληνική πρωτεύουσα, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση και στα επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Αθήνα, προβλέπεται η προσθήκη πτήσεων από το Ντίσελντορφ, από την Κολωνία και από τη Στουτγάρδη.

Τις προθέσεις του για την προσθήκη πτήσεων με προορισμό την Αθήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είχε ήδη κάνει ξεκάθαρες από την αρχή της σεζόν και ο όμιλος Jet2. Στο πλαίσιο αυτό, Jet2.com και Jet2CityBreaks προσθέτουν στο πρόγραμμά τους για πρώτη φορά μέσα στον χειμώνα την Αθήνα, επενδύοντας επί της ουσίας στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η ελληνική πρωτεύουσα ως προορισμός για σύντομες αποδράσεις και πέραν της θερινής σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι ο βρετανικός όμιλος τον περασμένο Απρίλιο έδωσε για πρώτη φορά το σήμα για τη σύνδεση της Αθήνας με βρετανικά αεροδρόμια.

Η επέκταση της σεζόν βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποίησε η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023. Είχε προηγηθεί η επιστολή των τοπικών φορέων προς τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας για την έλευση και διαμονή συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη σε κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στα Χανιά.

Με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν και πέρα από τον Οκτώβριο, το προσεχές διάστημα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ταξιδέψει στη Γερμανία και να πραγματοποιήσει επαφές με tour operators, στοχεύοντας στην προσέλκυση Γερμανών συνταξιούχων στην Ελλάδα, με αιχμή την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v