Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέσεις: Ανεβαίνει το ποσό, πριονίζεται η αξία

Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών από την αρχή της πανδημίας έχει διαμορφωθεί στα 20,7 δισ. ευρώ. Αλλά σε πραγματικές (αποπληθωρισμένες) αξίες το συγκεκριμένο ποσό περιορίζεται μόλις γύρω στα 5-6 δισ. ευρώ!

Καταθέσεις: Ανεβαίνει το ποσό, πριονίζεται η αξία

Για έναν ακόμη μήνα, τον Ιούλιο, συνεχίστηκε και φέτος η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών, κόντρα στις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και το υψηλό πληθωριστικό κύμα, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κυμαίνεται πλέον σε διψήφιο πσοστό.

Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα):

  • Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανέβηκαν τον Ιούλιο κατά 788 εκατ. ευρώ και κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου κατά 1,5 δισ. ευρώ.
  • Το ίδιο μέγεθος ανέρχεται στα 2,35 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχή της φετινής χρονιάς και στα 20,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο (από 31/12/2019).
  • Οι προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται από μήνα σε μήνα (-780 εκατ. ευρώ μόνο κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου και -19,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019).

Η συνέχιση της ανόδου των καταθέσεων για έναν ακόμη μήνα διαψεύδει τις εκτιμήσεις όσων προέβλεπαν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ανάγκαζε την πλειονότητα των νοικοκυριών να «φάει από τα έτοιμα», με τις καταθέσεις να ανεβαίνουν παρά το γεγονός ότι κάποιες φορολογίες (πχ ΕΝΦΙΑ) ξεκίνησαν φέτος να καταβάλλονται νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ανοδική κίνηση των καταθέσεων θα πρέπει να αποδοθεί στην πολύ ικανοποιητική φετινή τουριστική κίνηση, η οποία με τη σειρά της συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της ανεργίας και στην πορεία που έχει σημειώνει το ΑΕΠ από την αρχή του έτους έως και σήμερα.

Δευτερευόντως, ενδέχεται να συνέβαλαν προς την ίδια κατεύθυνση και άλλοι παράγοντες, για παράδειγμα η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών κάποιων συμπολιτών μας έναντι των οικονομικών αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζουν τη διεθνή οικονομία, αλλά και η ρευστοποίηση κάποιων άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών.

Η ύπαρξη αυξημένων καταθέσεων αποτελεί αναμφίβολα ένα καλό νέο σχετικά με την άμυνα της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομία υποχρεωθεί σε ύφεση, ωστόσο αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός που μεσολάβησε ροκάνισε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πραγματικής αξίας των συγκεκριμένων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών.

Αν δηλαδή δεχτούμε ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 11% (και με δεδομένα τα μηδενικά επιτόκια που συνεχίζουν να προσφέρουν οι τράπεζες ακόμη και σήμερα), τότε ενώ η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών από την αρχή της πανδημίας έχει διαμορφωθεί στα 20,7 δισ. ευρώ, σε πραγματικές (αποπληθωρισμένες) αξίες το συγκεκριμένο ποσό περιορίζεται μόλις γύρω στα πέντε με έξι δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα επιτόκια καταθέσεων θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες, πιθανολογώντας μια περιορισμένη αύξησή τους, σε περίπτωση που προχωρήσει σε ανάλογες αξιοσημείωτες κινήσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v