Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βρέχει» πρόστιμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Φορολογούμενοι που δεν «επέστρεψαν» έγκαιρα τις πινακίδες μετά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο τις πήραν καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.

«Βρέχει» πρόστιμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

«Λυπητερές» μοιράζει με αυτοματοποιημένο τρόπο η ΑΑΔΕ σε όσους πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για λίγες εβδομάδες το καλοκαίρι αλλά δεν έσπευσαν να τις καταθέσουν εκ νέου, διατηρώντας έστω και κατά λάθος, τυπικά, σε κίνηση τα αυτοκίνητά τους, χωρίς να έχουν καταβάλει τα ανάλογα τέλη κυκλοφορίας.

Πολλοί φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πως με τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας, είναι απλώς θέμα χρόνου η βεβαίωση του προστίμου από την ΑΑΔΕ με συνοπτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, το δε πρόστιμο είναι το διπλάσιο των ετήσιων τελών μετά την αφαίρεση του διπλάσιου των μηνιαίων τελών που έχουν καταβληθεί.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 840 ευρώ κατέβαλε 70 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τον Αύγουστο, θα πρέπει σήμερα να επανέλθει στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ προκειμένου να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία, δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο έχει παρκάρει. Αν αμελήσει, από αύριο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη βεβαίωση προστίμου ύψους 1.540 ευρώ (840 επί 2 μείον 140 ευρώ). Το πρόστιμο αυτό μάλιστα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών παρά μόνο δικαστικά

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα διευκολύνουν ιδιοκτήτες οχημάτων κυρίως υψηλού κυβισμού με μεγάλα τέλη κυκλοφορίας. Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, άπαξ, εντός του έτους, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v