Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Αλ Σίσι- Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου

Ο κ. Κοπελούζος αναφέρθηκε στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και της μεταφοράς πράσινης ενέργειας μέσω του "GREGY interconnection".

Συνάντηση Αλ Σίσι- Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah Al-Sisi είχε σήμερα στην Αίγυπτο ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου Δημήτρης Κοπελούζος, με αντικείμενο την πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Ο κ. Κοπελούζος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ομίλου, αναφέρθηκε στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και της μεταφοράς πράσινης ενέργειας μέσω του "GREGY interconnection". Παράλληλα, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία προχώρησε σε μια ευρεία ανασκόπηση των εξελίξεων και των βημάτων που έχουν γίνει, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα του project τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ε.Ε. Τονίζεται ακόμη ότι:

-Ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ELICA SA, αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας δυναμικότητας 3.000 MW για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας. Το έργο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική αποφεύγοντας τα περιττά ενδιάμεσα σημεία εκφόρτωσης. Το εν λόγω έργο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050.

- Ο "GREGY interconnection" αναμένεται να επιφέρει πρόσθετα και σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, η βελτίωση της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού στο Σύστημα, η παροχή ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών και οικονομικών οφελών, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, η μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και η ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΑΟΖ της.

Στη σχετική ανακοίνωση της Αιγυπτιακής προεδρίας αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi συναντήθηκε σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή του ομίλου Copelouzos, κ. Δημήτρη Κοπελούζο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός, Δρ. Moustafa Madbouly, και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker.

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας είπε ότι στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης έργων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ενεργειακής διασύνδεσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v