Τα... διπλά βιβλία της ΔΕΘ και τα ορόσημα με σημασία

Πού κρίνονται οι τελευταίες πινελιές των ανακοινώσεων, ποιες ημερομηνίες είναι κομβικές και τι μπορεί να διαφοροποιήσει την ατζέντα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού. Ο γρίφος της ενεργειακής κρίσης και το «λαχείο» του ΑΕΠ.

Τα... διπλά βιβλία της ΔΕΘ και τα ορόσημα με σημασία

Στον βασικό της κορμό η ομιλία του Πρωθυπουργού στο σκέλος των εξαγγελιών οικονομικού χαρακτήρα έχει μορφοποιηθεί.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έβαλε τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά και μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως πρόκειται για μια κίνηση πολιτική για να κάνει εντύπωση με παροχές που θα υπερβαίνουν τον πήχη, η αλήθεια είναι ότι ο πήχης μπαίνει χαμηλά διότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Κι αυτό για φέτος, διότι για το 2023, αν δεν αλλάξει το ευρωπαϊκό σκηνικό, είναι απλώς ανύπαρκτα, πέραν των ήδη υπεσχημένων.

Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023, με το ζόρι χωράνε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των συντάξεων και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές. Αν ακυρώσει τον στόχο του πλεονάσματος με έξτρα παροχές, η κυβέρνηση απλά θα ακυρώσει και τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, εκτός και εάν η Ευρώπη πάρει τέτοιες αποφάσεις για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, που θα λύνουν δημοσιονομικά τα χέρια της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σκηνικό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει διπλά σενάρια παρεμβάσεων, ιδίως στο ενεργειακό, σε συνάρτηση με το εύρος και τη δυναμική των αποφάσεων της Ε.Ε και την «απάντηση» από το μέτωπο της αγοράς. Είναι άλλο να επιδοτείς τα τιμολόγια του ρεύματος με τιμή φυσικού αερίου 100 ευρώ και άλλο με 300. Στη δεύτερη περίπτωση, η συνταγή αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας θα πρέπει μοιραία να αλλάξει.  

Οι εισηγήσεις της Κομισιόν προς τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε στις 9 Σεπτεμβρίου αποτελούν το πρώτο ορόσημο, ικανό να διαφοροποιήσει την ατζέντα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού. Το σκηνικό θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει νωρίτερα καθώς στις 7 του μήνα αναμένεται τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν να ενημερώσει τους υπουργούς Ενέργειας πριν την κρίσιμη συνεδρίασή τους ενώ νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα φανεί εάν η περίοδος συντήρησης του Nord Stream 1 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία (όπως φαίνεται, είναι το βασικό σενάριο) ή θα προκύψουν βλάβες που θα παρεμποδίζουν την επανέναρξη τροφοδοσίας της Γερμανίας, έστω με το σταγονόμετρο και το 20% της δυναμικότητας μεταφοράς.

Επισήμως, η Μόσχα επιμένει ότι οι κυρώσεις της Δύσης είναι αυτές που εμποδίζουν την ομαλή τροφοδοσία της Ε.Ε με φυσικό αέριο, διότι, απλά, λόγω κυρώσεων δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η σωστή συντήρηση του αγωγού… Μόσχα και ευρωπαϊκές αποφάσεις μπορεί να τροποποιήσουν ακόμα και την τελευταία στιγμή την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Στον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη, τρεις ακόμα ημερομηνίες έχουν μεγάλη σημασία. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου, μετά την εντυπωσιακή επίδοση μεγέθυνσης της οικονομίας με ρυθμό 7% το πρώτο τρίμηνο (αν δεν αναθεωρηθεί). Δεν λείπουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι και το δεύτερο τρίμηνο ήταν αντίστοιχα εντυπωσιακό, όπως άλλωστε υπέδειξαν μια σειρά δεικτών στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, οι προβολείς στρέφονται στην ΕΚΤ και στη μάχη περιστεριών και γερακιών για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων μετά το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται πια δεδομένη, αλλά δεν λείπουν και οι φωνές που επιμένουν στην ανάγκη μεγαλύτερου «πόνου» -κατά την έκφραση του Τζ. Πάουελ- κατά 75 μονάδες βάσης, για να κοπεί η φόρα στον πληθωρισμό (9,1% τον Αύγουστο στην ευρωζώνη).

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον ελληνικό πληθωρισμό. Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη που ανακοίνωσε η Eurostat, ο εθνικός δείκτης δεν αποκλείεται να πέσει κάτω από το 11%, μετά το 12,1% του Ιουνίου και το 11,6% του Ιουλίου. Η οριακή μείωση του πληθωρισμού καταγράφεται από κυβερνητικές πηγές, με την παράλληλη αναγνώριση όμως του εφιαλτικού του ύψους, το οποίο με τη σειρά του αναμένεται να ξεκλειδώσει παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων των ασθενέστερων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v