Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 94% του 2019 έκλεισε ο Αύγουστος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Περισσότεροι από 14,6 εκατ. ταξιδιώτες διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Ο Ιούλιος, ο πιο «δυνατός» μήνας μέχρι στιγμής.

Στο 94% του 2019 έκλεισε ο Αύγουστος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με την ψαλίδα, ως προς την επιβατική κίνηση, να διαμορφώνεται στο -6,1% σε σχέση με το 2019, έτος αναφοράς για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, έκλεισε ο Αύγουστος για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», μένοντας λίγο πίσω από τον Ιούλιο, ο οποίος είχε βρεθεί στο -4,9% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα, αποδεικνύοντας τη δική του δυναμική.

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διακινήθηκαν περισσότεροι από 2,8 εκατ. ταξιδιώτες τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, ο οποίος ανέκαμψε στο 94% της επιβατικής κίνησης του 2019. Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε πτώση 0,6%, προσεγγίζοντας τα δεδομένα πριν από την πανδημία και αντίστοιχα η κίνηση εξωτερικού βρέθηκε στο μείον 8,5%.

Σε επίπεδο οκταμήνου, η συνολική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπερέβη τα 14,6 εκατ., με την απόκλιση σε σχέση με το 2019 να περιορίζεται έτι περαιτέρω και να διαμορφώνεται στο -15,1%. Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε μονοψήφια πτώση στο -8,8% συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από την πανδημική κρίση, ενώ η κίνηση εξωτερικού, με 9,8 εκατ. διεθνείς ταξιδιώτες, έκλεισε στο -17,9%.

Σαφώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι ήταν η εικόνα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε ετήσια. Συγκεκριμένα, η συνολική επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 121,2%, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο 83,7% και τη διεθνή κίνηση να διαμορφώνεται στο 145,9% συγκριτικά με το 2021.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών του 2022, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 142.548, καταγράφοντας απόκλιση της τάξης του 7,6% σε σχέση με το 2019. Οι πτήσεις εσωτερικού οριακά ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 και διαμορφώθηκαν στο 0,7%, ενώ αντίστοιχα οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες κατά 13,7%.

Οι απόντες

Και μπορεί σε επίπεδο οκταμήνου το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να υπολείπεται κατά μόλις 6% σε σχέση με τα νούμερα που καταγράφηκαν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, με τον Αύγουστο να περιορίζει τις απώλειες, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού δεν φαίνεται να ήταν ο πιο «δυνατός» της σεζόν για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η απουσία αγορών, όπως η Κίνα, που παραμένουν υπό αυστηρούς περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό αφενός με τις εναέριες… αρρυθμίες που έχουν προκαλέσει οι γεωπολιτικές εξελίξεις και αφετέρου με την απουσία ταξιδιωτών από χώρες που έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κράτησαν τον Αύγουστο λίγο χαμηλότερα από τον Ιούλιο σε επίπεδο ανάκαμψης στα προ πανδημίας μεγέθη, δεδομένου ότι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού είναι παραδοσιακά και ο πιο δημοφιλής για διακοπές, τουλάχιστον για τους ταξιδιώτες από τις συγκεκριμένες αγορές.

Σημαντικό ρόλο στα νούμερα του Αυγούστου έπαιξε και ο μειωμένος αριθμός πτήσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, ως απόρροια της αναδιάρθρωσης της Alitalia, η οποία εκτελούσε πλήθος δρομολογίων συνδέοντας τις δύο χώρες, με την ITA Airways, τη νέα ιταλική αεροπορική εταιρεία, να αυξάνει σταδιακά το πτητικό της έργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v