Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γύρισαν την πλάτη στην εξοικονόμηση ενέργειας οι φορείς δημοσίου

Από τις 2.395 φορείς, μόλις 221 ενεργοποίησαν υπεύθυνο ως όφειλαν με βάση υπουργική απόφαση του Ιουνίου! Θα εξεταστεί πάγωμα προσλήψεων, δεν θα εγκρίνεται έκτακτη χρηματοδότηση. Προαναγγελία για κίνητρα ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια από τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Γύρισαν την πλάτη στην εξοικονόμηση ενέργειας οι φορείς δημοσίου

Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας από την Ευρώπη να πάρει γενναίες αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας μέτρα εξοικονόμησης για το Δημόσιο και προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει συστάσεις και κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά.

Θύμισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τον Ιούνιο σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο που καταναλώνει το 10,8% του συνόλου της ενέργειας στη χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μακροπρόθεσμα κατά 30% και προβλέπει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φορείς του Δημοσίου. 

Ο Μάκης Βορίδης υπενθύμισε ότι όσα αναφέρει σήμερα η κυβέρνηση περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο. Το πρώτο βήμα που έπρεπε να κάνουν οι φορείς ήταν να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο. Οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα ενισχυθούν με επιπλέον πόρους. 

Μετά από δύο μήνες, από 2.395 φορείς (κατά κύριο λόγο ΟΤΑ, εταιρείες δήμων κ.λπ.), μόνο 221 ενεργοποίησαν υπεύθυνο και έκαναν καταχώριση στοιχείων. Όπως είπε, κάποιοι είναι μικροί φορείς (σχολικές επιτροπές) αλλά οι μεγαλύτεροι, που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, έχουν κινητοποιηθεί. Όταν είμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας, δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί το Δημόσιο και όλοι οι φορείς. Υπάρχει ηθικό ζήτημα, τόνισε. 

Ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε ότι εκτός από τα κίνητρα σε όσους συμμορφωθούν, θα υπάρξουν και κυρώσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου, αν δεν έχουν συμμορφωθεί, θα εξεταστεί αν θα ενταχθούν ή όχι στον μηχανισμό προσλήψεων. Παράλληλα, στον 2ο κύκλο κινητικότητας τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς. Θα είμαστε αυστηροί σε αυτό το ζήτημα, τόνισε ο Μάκης Βορίδης. 

Δεν ζητάμε κάτι φοβερό, να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, να κλείνουν τα φώτα και να συντηρήσουν τους καυστήρες, σημείωσε.

Ο Θ. Σκυλακάκης θύμισε ότι το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2021.  Το φυσικό αέριο είναι σήμερα 10-14 φορές πάνω απ' ό,τι στο παρελθόν. Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι αν ήταν βενζίνη, το κόστος θα ήταν 10 ευρώ το λίτρο. 

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τις δαπάνες του Δημοσίου, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, τόνισε. Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, σημείωσε. Γνωστοποίησε ότι για όσο δεν συμμορφώνονται οι φορείς, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αξιολογεί αιτήματα για χρηματοδοτήσεις από το τακτικό αποθεματικό για κάλυψη ενεργειακού κόστους ή άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Το εφαρμόζω ήδη το μέτρο, όπου δεν ορίστηκε ενεργειακός υπεύθυνος. 

Παράλληλα, στους δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% αποτελεί δεσμευτικό στόχο για τη βοήθεια που θα δώσει το Δημόσιο στο τέλος του έτους. Οπου δεν πιάνεται ο στόχος, δεν θα ενισχυθούν οι δήμοι για τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Σε ό,τι αφορά το σύστημα μπόνους που έχει υιοθετηθεί από φέτος για υπαλλήλους που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, θα προστεθεί και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.  

Τέλος, όσοι φορείς πιάσουν εξοικονόμηση ενέργειας 15% αντί για 10%, θα πάρουν αυτό το ποσό ως έξτρα ενίσχυση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v