Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς κατάργηση οι οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα

Το μεγάλο κόστος για τα δημόσια οικονομικά οδηγεί σε αναζήτηση εναλλακτικών. Στο τραπέζι μπαίνει κλιμακωτή επιδότηση με βάση κατανάλωση και εξοικονόμηση. Ερώτημα τα κριτήρια.

Προς κατάργηση οι οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα

Προς κατάργηση οδεύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις των καταναλωτών στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα αυτό, που εφάρμοσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, αποδείχθηκε προβληματικό για δύο κυρίους λόγους: πρώτον, γιατί δεν προέβλεπε κριτήρια για τις επιδοτήσεις, συνεπώς, επωφελούνταν και καταναλωτές με υψηλό εισοδηματικό επίπεδο, εξοχικά, ακόμη και κλειστά σπίτια. Δεύτερον, γιατί εξαιτίας της οριζόντιας εφαρμογής στερεύουν κρίσιμοι πόροι για τη στήριξη των πραγματικά ευάλωτων.

Έτσι, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του, το σύστημα αυτό επιδιώκεται να αλλάξει, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν το λέει ευθέως. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση μέτρων εξοικονόμησης, μίλησε για σχήματα «δίκαια και εστιασμένα», τα οποία θα περιέχουν οικονομικά κίνητρα συνδυασμένα με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και πιθανόν και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει κλιμακωτή επιδότηση. Δηλαδή, όσο θα αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος θα μειώνονται οι επιδοτήσεις. Αυτή τη στιγμή, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ζητούμενο είναι η φόρμουλα. Αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστικοποίηση του νέου τρόπου με τον οποίο θα δίνονται οι επιδοτήσεις, αυτός θα συναρτηθεί με τα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας που αναμένονται να ανακοινώσει η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να γίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις του Οκτωβρίου, θα είναι προσαρμοσμένες στο νέο σχήμα που θα επιλεγεί.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr, σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, εκτιμούν ότι θα οδηγήσουν σε μία ακόμη αποτυχημένη προσέγγιση. Γιατί εκφράζεται ο φόβος να αδικηθούν νοικοκυριά με χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, που έχουν ενεργοβόρες συσκευές, χωρίς δυνατότητα αλλαγής, με αποτέλεσμα η μη ελεγχόμενη αυξημένη κατανάλωσής τους να έχει μειωμένη επιδότηση.

Επιπλέον, υπάρχουν νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους, χωρίς άλλη εναλλακτική. Άρα, τους χειμερινούς μήνες, αν εφαρμοστεί τελικά το σχήμα που μελετάται, θα βρεθούν με αυξημένες κιλοβατώρες στα τιμολόγιά τους και μικρότερη ενίσχυση.

Όλα αυτά, λέει η αγορά, ενέχουν τον κίνδυνο να «σκάσει» νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών, αφού οι καταναλωτές με αυξημένη κατανάλωση, την οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να μειώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ιλιγγιώδεις οφειλές και χωρίς την «ασπίδα» των επιδοτήσεων. Σε μια αγορά, μάλιστα, που στενάζει ήδη από ληξιπρόθεσμα, τα οποία έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς τάση απομείωσης, αλλά παγίωσης και με τις τιμές της λιανικής του ρεύματος να γνωρίζουν νέα ύψη από μήνα σε μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v