Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων 2,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Αθήνα

«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων GLF που λήγουν το 2023», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων 2,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Αθήνα

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πριν από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ δανείων που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης που έλαβε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη στο Reuters.

Η Ελλάδα, η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της, σημειώνει το πρακτορείο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει το χρέος διάσωσης της ευρωζώνης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Κάτι τέτοιο ωστόσο αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής ανάκαμψης, καθώς θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων GLF που λήγουν το 2023», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες μας για το επόμενο έτος, σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στη χώρα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η Αθήνα εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον Απρίλιο, δύο χρόνια πριν από τον προγραμματισμό και σχεδιάζει παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης.

Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, με λήξεις να επεκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 8 δισ. ευρώ, είπε ο αξιωματούχος.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στη ζώνη 10ετούς χρέους έχει υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αγορές να αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τέλος του έτους, για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Στο 4,17% ήταν την Πέμπτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της χώρας.

Η Ελλάδα διαθέτει απόθεμα μετρητών περίπου 39 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς αξιοποίηση των διεθνών αγορών ομολόγων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v